Clash Royale

Wat is Clash Royale?

Clash Royale is een real-time strategy mobiele game die een aantal gevestigde genre combineert. Het doel is om de basis van de tegenstander te vernietigen voordat diegene dat bij jou doet. Dat bereik je door manschappen en gebouwen op de map te plaatsen en door spells te spelen. Doorgaans speel je het spel 1v1 maar er zijn uitzonderingen waarbij teams van 2 tegen elkaar strijden.

Clash Royale heeft aspecten van allerlei soorten games verwerkt in het spel. Real-time strategy wordt gecombineerd met tower defense. Je manschappen speel je uit een ‘deck’; je bouwt een samenstelling aan kaarten in de geest van Hearthstone. Tegelijkertijd hanteert de game enkele lanes zoals we die gewend zijn van bijvoorbeeld League of Legends.

Kortom, het spel combineert een hoop verschillende mechanieken om een redelijk unieke ervaring neer te zetten. Tijdens het spelen moet je reageren op je tegenstander en de juiste manschappen op het juiste moment spelen. Dat is pure strategie. Tegelijkertijd bereid je voordat je überhaupt speelt een deck voor. Daar zit ook weer strategie achter. Al met al is Clash of Clash daarom een verrassend competitieve game.

Studio en levenscyclus

Clash Royale kwam in 2016 uit en is gemaakt en uitgegeven door Supercell. In eerste instantie kwam de game alleen in selecte landen uit – een zogenoemde soft launch – waarna het spel later wereldwijd werd uitgerold. De ontwikkelaar updatet het spel regelmatig met nieuwe kaarten, emotes en gameplay mechanieken.

Dezelfde ontwikkelaar maakte eerst een andere strategiegame genaamd Clash of Clans. Hoewel gemaakt in een vergelijkbare stijl en afspelend in hetzelfde universum, heeft Clash Royale verder niets met die game te maken. Wel inspireerde het Clans-gedeelte van die eerste eenzelfde mechaniek in Clash Royale. Groepen spelers – clans – kunnen in een Clan War terecht komen. Men vecht dan onderling voor beloningen en natuurlijk de eer. Deze modus werd later aan de game toegevoegd.

Clash Royale Gameplay

De onderstaande Clash Royale gameplay geeft perfect weer hoe een (beginners) potje eraan toegaat. Van het bouwen van gebouwen tot het bouwen van het deck; alles wordt stap voor stap uitgelegd in de trailer.

Populariteit

Na de wereldwijde release werd Clash Royale een gigantisch succes. In nog geen jaar tijd haalde het spel al een belachelijke $1 miljard dollar op met microtransacties. Naast het feit dat Supercell doorgaans een hoop marketing voor hun games doet, werd de competitieve game ook op zichzelf erg goed gewaardeerd. Dat in combinatie met een grote fanbase voor hun andere game, Clash of Clans, zorgt voor een grote belangstelling in de game.

eSports

Verrassend genoeg is deze mobiele game ook behoorlijk groot in de eSports-wereld. Er zijn relatief weinig Clash Royale toernooien georganiseerd over de afgelopen jaren, maar de prijzenpotten waren stevig. Grote toernooien keren regelmatig honderden duizenden dollars uit.

Vooral het kampioenschap van 2017 was een prijzenfestijn en knalde de Mexicaanse Sergi “Sergioramos:)” Ramos naar de top van best verdienende spelers in Clash Royale. Hij won $150.000 in dat ene toernooi. Ook de Nederlandse Frank “Surgical Goblin” Oskam domineert de game met zijn teammaten van Team Liquid. In 2019 wonnen zij in een groot toernooi datzelfde bedrag. Surgical Goblin is de grootste Nederlandse speler in Clash Royale-eSports en tevens de op één na best verdienende van het spel.

Clash Royale: Platform & prijs

Clash Royale is free-to-play op Android en iOS.

Gold en Gems

Maar een ontwikkelaar verdient geen 1 miljard in een jaar (en 2,5 miljard in 3 jaar) door hun game gratis weg te geven. Zoals in veel andere ‘freemium’ mobiele games kun je ook in Clash Royale echt geld betalen om sneller progressie te kunnen maken.

Gold is de in-game currency die je verdient door te spelen en te winnen. Gold is nodig om kaarten te upgraden, kaarten te kopen en een clan te starten. Het upgraden van kaarten is de hoofdzakelijke ‘money sink’ in de game. Hoe sterker je kaarten, hoe meer kans je hebt om een game te winnen. Je manschappen, gebouwen en spells worden dan immers objectief sterker.

Dan zijn er ook Gems, betaalde currency die je in-game kunt kopen met echt geld. Daarmee schaf je Gold, kaarten, Emotes en Chests aan. Die laatste zijn een soort loot boxes die je kunt kopen en verdienen. Daarin zitten dan weer in-game beloningen. Ook krijg je regelmatig gratis Chests, maar je kunt er maar eens in de 4 uur eentje openen. Met Gems versnel je dit proces. Ook kun je maar een beperkt aantal gevecht verzoeken sturen. Met Gems gaat ook deze wachttijd omlaag.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *