Counter-Strike: Global Offensive

Wat is Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)?

Counter-Strike: Global Offensive, meestal CS:GO genoemd, is de meest recente shooter in de Counter-Strike-franchise. Het is een snelle, skill-based first-person shooter in de meest pure vorm. In de meest populaire modus spelen twee teams van vijf spelers tegen elkaar; de terroristen moeten een bom zien te plaatsen op een van de twee doelwitten. De counter-terroristen moeten de doelwitten beschermen. Het team dat zijn taak volbrengt, of het andere team volledig uitschakelt, wint de ronde. In de competitieve modus worden maximaal 30 ronden gespeeld; het eerste team bij 15 wint.

CS:GO is uitzonder competitief vanwege de ‘pure’ natuur van de gameplay. In essentie draait alles om het zo snel en accuraat mogelijk schieten. Er zijn geen kill streaks, suppression, vaulten, sliden, leanen, liggen, of wat dan ook voor poespas. Hoe goed een team is, staat direct in verband met hoe precies dat team kan schieten. En daarover gesproken, CS:GO bevat een controversieel recoil-systeem. Wapens hebben een vast schiet-patroon dat je kunt leren, wat verder inspeelt op de skill-factor van de game. Maar kijk er niet raar van op als je iemand recht voor je neus volledig mist omdat je wapen alle kanten op schiet.

Tot slot is er ook nog het koop-systeem. Iedere ronde verdienen spelers geld. Als je een ronde wint, kills maakt en/of een objective voltooit, krijg je geld. Ook verdient een team wat geld als ze bepaalde rondes verliezen of al enkele rondes achter elkaar verliezen. Met dat geld koop je aan het begin van elke ronde wapens, granaten en bepantsering. Ga je dood, dan moet je de volgende ronde weer nieuwe wapens kopen. Overleef je een ronde, dan neem je al je uitrusting uiteraard gewoon mee. Meest recentelijk implementeerde Valorant een vergelijkbaar systeem.

CS:GO Gameplay

Een gemiddeld potje Counter-Strike: Global Offensive is strategisch, hectisch en explosief. Allemaal aspecten die het beste in actie naar voren komen. Check hieronder wat CS:GO gameplay.

Studio en levenscyclus

Counter-Strike begon in 1999 als een mod voor Half-Life en werd later omgedoopt tot Counter-Strike 1.6. Al snel kreeg de eerste CS veel aandacht van shooter-fans en het duurde niet lang voor Valve, de maker van Half-Life, de rechten voor CS op kocht. De daaropvolgende shooter Counter-Strike: Source werd een remake van de originele Couter-Strike. Het spel was wederom een groot succes, al werd op competitief niveau gediscussieerd over welke versie van de game het beste was.

Dat veranderde toen Valve in 2012 met CS:GO kwam. Het spel werd alom geprezen voor de competitieve insteek van de game en als waardige opvolger van CS: Source en CS 1.6. De Steam-uitbater geniet er tot op de dag van vandaag ontzettend veel succes door.

Populariteit

CS:GO is zonder enige twijfel een van de meest populaire games van dit moment. Het spel wordt steevast het meest gespeeld op Steam en is razend populair op steamingplatform Twitch. Sterker nog, de game is ondanks zijn stevige leeftijd nog altijd in populariteit aan het stijgen. Dat heeft deels met de coronacrisis te maken, maar ook met de oneindige eSports-potentie van de game.

eSports

Valve’s CS:GO is tot op de dag van vandaag de op één na grootste eSports game ter wereld. Toernooien betalen veelal meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld. Hele leagues en teams worden om de game heen gebouwd. Fans kijken massaal naar hun favoriete spelers in een van de letterlijk honderden toernooien die jaarlijks gehouden worden.

Grote (ex-)spelers als Mike “Shroud” Grzesiek, Jarowslaw “Pasha” Jarząbkowski en Spencer “Hiko” Martin domineren wat betreft populariteit, maar wat betreft verdiensten is er een nóg duidelijkere winnaar. Het Deense team Astralis verzorgt volgens eSportsEarnings de 5 best verdienende CS:GO Pro’s ter wereld. Ook de Braziliaanse spelers van team MIBR domineren de top 10. We vinden één Nederlander in de top 100; onze eigen Chris “chrisJ” de Jong.

CS:GO: Platform & prijs

Sinds eind 2018 zette Valve het verdienmodel van hun populaire game om naar free-to-play met microtransacties. CS:GO is gratis beschikbaar voor PC (Steam), PlayStation 3 en Xbox 360.

Loot boxes

Spelers kunnen de game dus gewoon gratis downloaden en spelen. Voorheen kon je nog geld uitgeven aan cosmetics. Spelers kregen willekeurig wel eens een loot box als beloning. De ‘kisten’ moeten geopend worden met een sleutel die voor echt geld aangeschaft kan worden. Maar dat mag in sommige landen niet meer sinds de wetsverandering rondom loot boxes. Spelers die nog ongeopende loot boxes hebben in bijvoorbeeld Nederland kunnen deze niet meer openen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *