Leestijd: 3 minuten

Crytek kondigt deze week officieel de gehele Crysis trilogie als Trilogy Remastered aan. De drie games komen met allerlei moderne vernieuwingen naar Xbox One, PlayStation 4 en PC. De games zijn ook backwards compatible op PlayStation 5 en Xbox Series X en S te spelen. Die nieuwe hardware zal ongetwijfeld in de buurt komen van de grafische kwaliteit van de legendarisch mooie games. De hamvraag is daarentegen, kan je PC Crysis Trilogy Remastered aan?! Waarschijnlijk niet…

Crysis Trilogy Remastered

In eerste instantie kwam alleen de eerste Crysis-game als Remastered-variant uit. In september van 2020 konden spelers zien hoe de legendarische shooter uit 2007 er met hedendaagse graphics uit zag. In die tijd ontstond er overigens een gezegde binnen de PC-gaming community, namelijk ‘kan je PC Crysis aan?’ Crysis (2007) was namelijk ongekend zwaar voor de zelfs de beste PC’s die er waren.

De Remastered-versie was overigens relatief toegankelijk. Niet zo gek, aangezien de hele game gebouwd werd voor hardware van bijna 15 jaar geleden. Hoewel grafische toevoegingen als ray tracing ongekend zwaar zijn voor moderne PC’s, zijn alle animaties en rekenkracht-processen niet meer van deze tijd. Dat geeft de game wat ademruimte op hedendaagse systemen. Dit zijn de systeemeisen voor Crysis Remastered. Dit hoeft overigens nog niets te zeggen over de trilogie.

  • OS: Windows 10 64-Bit latest update
  • Processor: Intel Core i5-7600k of hoger / AMD Ryzen 5 of hoger
  • RAM: 12GB
  • Opslagruimte: 20GB
  • Direct X: DX11
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1660 TI / AMD Radeon Vega 56
  • Overig: 6-8GB VRAM

Tenminste, mits op schappelijke grafische settings, want Crytek voegde ook de hilarisch getitelde ‘Can it Run Crysis mode’ toe aan de eerste Remastered game. Volgens de ontwikkelaar is er geen videokaart op de wereld die ‘Can it Run Crysis mode’ in 4K met 30 frames per seconde kan draaien. Dus wil je de volledige grafische kwaliteiten, dan heb je een monsterbak nodig met tenminste twee peperdure nieuwe videokaarten en waterkoeling.

Kun je Crysis Remastered aan?

Over de systeemeisen van Crysis Trilogy Remastered is vooralsnog niets bekend. De twee latere games kwamen respectievelijk in 2011 en 2013 uit. Dat maakt de spellen per definitie al ietsje zwaarder voor moderne PC’s. Voeg daar ray tracing, verbeterde effecten en een absurd hoge 4K-resolutie aan toe en je hebt straks drie legendarische games, remastered, die op praktisch geen enkele PC in volle glorie te aanschouwen zijn. Hartstikke zonde, maar ergens ook wel weer poëtisch en passend bij de game die een decennium lange ‘can it run Crysis’-grap ontketende.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *