Leestijd: 2 minuten

Gisteren is naar verluidt de broncode voor zowel Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) en Team Fortress 2 (TF2) gelekt. Dat maakte het Twitter-account van Steam-monitor SteamDB bekend. De implicaties van het lekken van bronbestanden zijn gigantisch. Hackers die weten hoe een game fundamenteel is geschreven, kunnen hier namelijk misbruik van maken. Maar volgens Valve, de ontwikkelaar van de game en uitbater van Steam, is er niets aan de hand.

Broncode Team Fortress 2

Vooral voor fans van Valve’s Team Fortress 2 is deze ontwikkeling behoorlijk pijnlijk nieuws. Recentelijk schreven we al dat de game nauwelijks speelbaar was vanwege lag bots. Alsof een praktisch onspeelbare game en een ontwikkelaar die er niks aan lijkt te niet genoeg is, is de broncode van de game nu kennelijk gelekt. Dat wil zeggen dat cheaters en hackers in principe toegang hebben tot de fundamentele architectuur van de game. Hierdoor kunnen exploits veel makkelijker gevonden worden, om nog maar te zwijgen over doelgerichte hacks en cheats.

Uiteraard heeft Team Fortress geen monopolie op het fiasco. Ook CS:GO zou open en bloot liggen. Bij die game kan de cynicus daarentegen wel zeggen dat het weinig uitmaakt of de broncode op straat ligt of niet. Als de grootste eSports-shooter hebben mensen al zo’n beetje iedere manier om te hacken uitgevogeld.

Niets aan de hand volgens Valve

Maar volgens Valve hoeven gamers zich geen zorgen te maken om de lekken. In een statement laat het Amerikaanse gamebedrijf het volgende weten:

“We hebben de gelekte code bestudeerd en denken dat het een repost is van een tijdelijke CS:GO engine code, uitgebracht eind 2017 en voor het eerst gelekt in 2018. Op basis hiervan concluderen we dat er geen reden is gevonden waarom spelers zich zorgen zouden moeten maken als ze huidige builds gebruiken. Zoals altijd raden we het spelen op officiële servers aan voor de beste beveiliging. We zullen de situatie blijven onderzoeken en nieuwsmedia inlichten als we iets tegenstrijdigs vinden. Tot dan vragen we iedereen die informatie heeft over de lek om dat via de Valve beveiligingspagina door te geven.”

Een journaliste die zich specialiseert in Valve laat op Twitter weten wie de vermeende lekker is. Het zou gaan om een medewerker van een modding-team dat onuitgebrachte Valve-assets publiceert. Nadat hij uit het team zou zijn gegooid wegens homofobie,transfobie en racisme heeft hij naar verluidt de bestanden online gegooid.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *