Dota 2

Wat is Dota 2?

Dota 2 is al jaren dé multiplayer online battle arena (MOBA). De game wordt gespeeld vanuit een semi-top-down perspectief en lijkt erg op een real time strategy (RTS) game. Maar in tegenstelling tot dat laatste genre, is Dota 2 uitzonderlijk competitief. De game ziet twee teams van vijf spelers tegen elkaar knokken. Het uiteindelijk doel? De vijandelijke basis (de Ancient) vernietigen. Het team dat de basis van de tegenstander kan verwoesten, wint de match.

Iedere speler bestuurt een van de meer dan 100 heroes. Elke hero heeft zijn/haar eigen eigenschappen, abilities en bijbehorende speelstijl. In tegenstelling tot de 3 simpele klassen uit Overwatch, heeft Dota 2 een grote hoeveelheid klassen, ook wel Roles genoemd. Sommige heroes zijn er ter ondersteuning van anderen, bepaalde heroes zijn heel goed in het uitschakelen van tegenstanders, terwijl weer een andere Role draait om vijandige gebouwen uit te schakelen om map-controle te forceren.

Dota 2 is zoals vele MOBA’s bijzonder diep, doch toegankelijk voor nieuwe spelers. Het leren van de heroes is één ding, het begrijpen van de rollen van die heroes is een tweede. Als speler moet je de pas van een gevecht goed kunnen inschatten, je moet je rol binnen dat gevecht begrijpen en je moet in de gaten houden wat er op de andere lanes (paden) gebeurt. Voeg daar letterlijk honderden status effecten, modifiers, items, equipment (customization) aan toe je hebt een gigantische, complexe, ietwat overweldigende topper.

Studio en levenscyclus

Dota 2 kwam in de zomer van 2013 uit voor PC. De game is gemaakt en uitgegeven door Steam-uitbater Valve. Sinds 2017 heeft de game een Ranked Season waarbij je een doorlopende matchmaking rating (MMR) krijgt op basis van je performance. Zo matcht Dota 2 je met teammaten en tegenstanders met een vergelijkbaar vaardigheidsniveau. Eens in de zoveel tijd wordt er een nieuw seizoen gelanceerd. Het huidige seizoen loopt al sinds september 2019, dus seizoenen duren relatief lang.

Dota 2 Gameplay

Om een beter idee te krijgen van hoe een gemiddeld potje eraan toegaat, check je hieronder wat Dota 2 gameplay. En geheel toepasselijk hoor je gelijk hoe casters (commentatoren) de match in een eSports-setting beschrijven.

Populariteit

Dota 2 werd snel razend populair onder MOBA-fanaten. Hoewel het moest opboksen tegen genre-koning League of Legends wist Valve toch een gigantische fanbase voor de game te creëren. Het spel is ondertussen zo’n 7 jaar oud en nog staat hij bijna consistent op plek 2 van meest gespeelde games op Steam (via SteamCharts).

eSports

Maar waar Dota 2 echt domineert, is in de eSports-wereld. Het spel is volgens eSportsEarnings met ruim $220 miljoen prijzengeld verreweg de grootste game voor professioneel gamen. Om dat in perspectief te zetten, ‘s werelds één na grootste eSports-game CS:GO deelde ooit $5 miljoen dollar uit in één toernooi. Dota 2 tikte met de The International 2019 maar liefst $30 miljoen aan! Daarmee vestigde de game het record voor grootste prijzenpoel in één eSports toernooi ooit.

De Pro’s die hun geld verdienen met Dota 2 komen van over de hele wereld. Hoewel de game in China verre weg meest op professioneel niveau gespeeld wordt, verdienen gasten als Johan “N0tail” Sundstein (Noorwegen), Jesse “JerAx” Vainikka (Finland) en Anathan “ana” Pham (Australië) het meeste met de MOBA.

In Nederland hebben we slechts een paar hele grote spelers, waarvan de grootste Weh Sing “SingSing” Yuen. Niet alleen is de charismatische speler de grootste van Nederland, hij staat ook nog eens bekend om zijn gekke fratsen, unieke builds en hilarische quotes. Ook Alaan “SexyBamboe” Faraj en Melchior “Seleri” Hillenkamp zijn grote spelers binnen de Nederlandse Dota 2-community.

Dota 2: Platform & prijs

Dota 2 is free-to-play op PC (Microsoft Windows, Linux en OS X) via Steam.

Dota Plus

Er is ontzettend veel uit de gratis versie van Dota 2 te halen, maar voor de echte fans zijn er nog wat extra’s te behalen. Dota Plus is een maandelijks abonnement waarmee spelers toegang krijgen tot een hoop bonussen. Denk aan hero progressie, selectieve matchmaking, cosmetische items, speciale challenges en andere beloningen. Ook krijg je met Dota Plus toegang tot statistieken over je speelstijl om gemakkelijker beter te worden.

Dota 2 Store

Verder is er een in-game winkel waar je allerlei cosmetische items kunt kopen voor echt geld. Hier vind je tevens de Battle Pass. Zoals bij veel andere games koop je hiermee een mogelijkheid tot progressie; je levelt de BP en krijg exclusieve beloningen voor het levelen.

Tot slot kun je ook Dota 2 loot boxes kopen. Die zijn sinds het hele fiasco rondom Star Wars: Battlefront II’s loot boxes een beetje anders dan je gewend bent. Je krijgt nog steeds willekeurige beloningen maar in Nederland zie je wat die beloningen zijn voordat je de loot box opent. Ook kun je maar één loot box per keer kopen, wederom om de nieuwe Nederlandse wetgeving rondom in-game gokken te honoreren. Tot slot kun je in-game items niet meer verruilen voor echt geld. Voorheen waren skins in bijvoorbeeld CS:GO eventueel ontzettend veel geld waard en konden zo via de Steam Marketplace verhandeld worden voor echt geld. In-game items mogen geen ‘echte’ waarde meer hebben.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *