Leestijd: 2 minuten

De huidige pandemie zorgt ervoor dat talloze mensen thuis moeten zitten. Naast zelf streamen doen gamers dan natuurlijk het liefst één ding: lekker gamen. Dat gebeurde het afgelopen kwartaal massaal en dat zie je terug in de meer dan positieve resultaten van Electronic Arts (EA) en Activision Blizzard. De twee Amerikaanse game-bedrijven boeken een onverwacht hoge winst.

EA boekt gigantische winst

Het afgelopen kwartaal was uitzonderlijk goed voor Electronic Arts. Met een winst van 418 miljoen dollar, omgerekend 386,5 miljoen euro, deed de uitgever beter dan verwacht. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, behaalde EA precies twee keer zoveel winst. Onder andere The Sims en FIFA zijn altijd al hoekstenen van het portfolio van het Amerikaanse gamebedrijf geweest.

Tevens heeft Star Wars Jedi: Fallen Order (november 2019) een flinke indruk achtergelaten bij gamers. De singleplayer Star Wars-game stond haaks op de multiplayer-filosofie van EA, maar het tegendeel werd razendsnel bewezen. Tot slot mogen we het succes van EA niet benoemen zonder Apex Legends erbij te pakken. De unieke battle royale (die reeds een nieuwe Legend heeft gekregen) was een grote verrassing bij release (februari 2019). Naar verluidt wordt de game nog steeds massaal gespeeld.

Activision Blizzard

De winsten van Activision Blizzard zijn daarentegen nóg indrukwekkender dan die van EA. De samensmelting van legendarische RPG-maker Blizzard en shooter trendsetter Activision verdiende in Q1 2020 maar liefst 505 miljoen dollar winst (omgerekend €467,6 miljoen). Mobiele kaskraker Candy Crush is verrassend genoeg een van de hoekstenen van de uitgever.

Maar eind 2019, begin 2020 was natuurlijk het era van Call of Duty. In ruim een half jaar bracht de ontwikkelaar het gigantisch succesvolle Call of Duty: Modern Warfare (september 2019) en battle royale spin-off Call of Duty: Warzone (maart 2020) uit. Ook Blizzard draagt zijn steentje bij, onder andere met terugkerende spelers voor World of Warcraft, constante Hearthstone-uitbreidingen en het alsmaar doorontwikkelende Overwatch.

Foto @Activision

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *