Escape From Tarkov

Wat is Escape From Tarkov?

Escape From Tarkov is een hardcore militaire simulatie binnen het first-person shooter genre. Het spel bevat een diepgaande simulatie van wapens, uitrusting en gezondheid. Heel Escape From Tarkov (EFT) draait om loot. Als speler rust je je hoofdpersonage (PMC) uit met wapens, medicijnen, eten en drinken en andere uitrusting. Vervolgens start je een ‘raid’; de kiest de map en spawnt met een x-aantal andere spelers in die map. Vanaf hier is het iedereen voor zichzelf.

Het doel van een raid is uiteenlopend. Je kunt quests voltooien, spullen verzamelen of andere spelers opjagen om hun gear te stelen. Aan het einde van een raid moet je zien weg te komen in een vooraf bepaalde extraction. Alles wat je mee weet te nemen, is van jou en gaat naar je offline stash, de verzameling van je spullen. Maar sterf je, dan ben je alle spullen die je in die specifieke raid meenam kwijt.

Studio en levenscyclus

Escape From Tarkov is gemaakt en uitgegeven door de Russische ontwikkelaar Battlestate Games. De game kwam als gesloten alpha uit in de zomer van 2016. De daaropvolgende gesloten beta ging een jaar later van start. Momenteel is de game nog steeds in ontwikkeling. Om de zoveel maanden wordt de game met een grote update verrijkt. Nieuwe wapens, uitrusting, mechanieken en sporadisch een nieuwe map worden dan toegevoegd. Dan wordt de game ook gewipet; al je progressie en verzamelde items worden gereset. Zo kan de ontwikkelaar de game beter testen.

Escape From Tarkov Gameplay

In de onderstaande Escape From Tarkov gameplay trailer check je wat explosieve gameplay. De offline stash, looten en de gigantische nieuwere maps komen niet in de trailer voor, dus er is nog veel meer!

Populariteit

Escape From Tarkov begon als een piepkleine indie-game gemaakt door een onbekende studio. Al snel begon het spel daarentegen veel aandacht te krijgen van hardcore shooter-fans. Dit door de prachtige graphics en diepgaande, snoeiharde gameplay. De initiële alpha-periode was dan ook binnen no-time vol. De daaropvolgende open beta trok ook veel bekijks. Het bleef daarentegen een indie game.

Tot eind vorig jaar. Een actie in samenwerking met streamingplatform Twitch schoot de game in de stratosfeer. Door geselecteerde streams te kijken, konden spelers in-game items verdienen. Deze Twitch Drops zorgde ervoor dat Tarkov de best bekeken game op het streamingplatform werd. Ook op het moment van schrijven loopt er zo’n actie en wederom verslaat Escape From Tarkov alle andere games. Dus ja, Couter-Strike, GTA Online, League of Legends, Fortnite, Warzone en alle andere streaming-toppers worden ondergesneeuwd door EFT.

eSports

Vanwege de hardcore natuur van Tarkov en de inherente onevenredige gameplay is eSports lastig. Desalniettemin worden de eerste stappen gezet voor Escape From Tarkov eSports. Er zijn tot dusver 2 kleine toernooien voor Twitch streamers georganiseerd. Zogenoemde Twitch Rivals zag wat streamers en enkele andere gamers tegen elkaar knokken voor ruim $25.000 aan prijzengeld. Vermoedelijk zal de game later in de levenscyclus iets meer nadruk leggen op eSports, maar een echte League of Legends-concurrent zal het niet worden. Maar voordat dat gebeurt, moeten wat fundamentele problemen zoals de netcode, optimalisatie en balancering nog worden opgelost.

Escape From Tarkov: Platform & prijs

Escape From Tarkov is beschikbaar voor PC. Het spel is er in verschillende pakketten, met uiteenlopende in-game beloningen.

De goedkoopste uitvoering kost €34,99. Met stappen van €20 krijg je steeds een iets uitgebreidere editie van het spel, met de Limited Edition Edge of Darkness Edition voor €109,99. Elke editie levert je onder andere meer in-game opslagruimte op, wat bonus uitrusting en betere reputatie op. De duurste uitvoering is gelijk een Season Pass voor wanneer er uiteindelijk DLC uitkomt. Er zijn verder geen in-game aankopen of microtransacties aanwezig.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *