Leestijd: 3 minuten

Terwijl Fortite-maker hard aan het uitgestelde seizoen 3 werkt en Ninja de game in de grond blijft boren, gebeurt er iets geks met de game. De populaire battle royale was namelijk voor Android toestellen altijd alleen via Epic Games’ eigen website beschikbaar. En nu staat Fortnite op de Google Play Store als officiële download. Maar dat proces ging verre van hartelijk.

Epic Games vs Google

Fortnite-maker Epic Games heeft sinds de release van de game op smartphones altijd hard gestreden tegen Google’s alleenheerschappij. De zoekgigant is immers de uitbater besturingssysteem Android en de Google Play Store. Die eerste is gratis te gebruiken, maar wil je via de Google Play Store te vinden zijn, dan moet je 30% van je inkomsten aan Google betalen.

Vorig jaar liet Epic Games tegenover TheVerge weten de commissie belachelijk te vinden: “Wij vinden dat deze vorm van verplichte betaling – een vergoeding van 30% – illegaal is als het distributieplatform meer dan 50% van het marktaandeel bezit.” Er is overigens geen juridische aanleiding om te denken dat dit daadwerkelijk illegaal is. Epic games schrijft nu wel waarom ze dat vinden en dat klinkt best logisch.

Epic Games geeft op

Nu is de Amerikaanse ontwikkelaar daarvan teruggekomen, waarschijnlijk omdat de directe download van hun site te lastig was voor veel gebruikers. Nu de game in de Play Store staat moet Epic Games dus terug komen op hun woorden. Dat doen ze niet hartelijk. Ze stellen het volgende:

“Na 18 maanden Fortnite op Android buiten de Google Play Store zijn we tot een inzicht gekomen. Google maakt downloadbare software buiten de PlayStore nadelig door middel van technische en zakelijke maatregelen. Denk aan enge, herhaaldelijke beveiligings-pop-ups voor gedownloade en geüpdatete software. Ook beperkende fabrikanten- en provider-overeenkomsten en handelingen staan in de weg. Google’s PR karakteriseert software van derden snel als malware om nog maar te zwijgen over de nieuwe Google Play Protect regelingen, die software ronduit blokkeert als het niet in de Play Store staat. Daarom hebben we Fortnite nu voor Android in de Play Store gelanceerd. We zullen de game ook via de eigen Epic Games-app buiten Google Play blijven aanbieden.”

Fortnite in Google Play Store

Kennelijk is de 30% commissie het Epic Games alsnog waard om een nieuw publiek te bereiken. Niet iedereen is immers bereid of in staat om buiten de Play Store om apps te installeren. Natuurlijk moet Epic enerzijds niet zo moeilijk doen; iedereen op Android speelt onder deze spelregels, voor jullie geen uitzondering. Maar Epic doelt ook op het feit dat Google in de buurt van machtsmisbruik zit en daar valt ook wel wat over te zeggen.

Hoe dan ook, Fortnite is nu officieel te downloaden via de Google Play Store. Je checkt de productpagina hier.

Foto @EpicGames

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *