Fortnite

Wat is Fortnite?

Cultureel fenomeen Fortnite is een battle royale shooter. In de game droppen 100 spelers op een eiland waar ze een simpele missie hebben: als laatste overblijven.

Iedereen start aan het begin van een ronde met niets meer dan een bijl om grondstoffen mee te verzamelen. Naarmate het spel vordert pakken spelers wapens, munitie, schild en grondstoffen op en vechten ze het uit op een alsmaar krimpend speelveld.

De onderscheidende factor van Fortnite is het bouwen. Met behulp van de verschillende materialen kunnen spelers bijvoorbeeld forten, muren en hellingen maken. Dat om op lastige plekken te komen, een strategische aanval op te zetten of een verdedigende positie te creëren.

Studio en levenscyclus

Fortnite: Save the World

Fortnite werd in eerste instantie als een totaal andere game geschapen. De game werd in 2011 voor het eerst onthuld als wave-shooter en kwam in juli van 2017 uit als early access. Fortnite werd beschreven als een combinatie tussen Minecraft en Left 4 Dead. Spelers moesten zich in de co-op modus verdedigen tegen eindeloze hordes aan zombie-achtige monsters.

Het originele Fortnite werd in 2017 omgetoverd tot Fortnite: Save the World. Dit omdat de originele titel synoniem was geworden aan de battle royale na diens release.

Fortnite Battle Royale

Enkele maanden later bracht het Amerikaanse Epic Games een geinige eigen versie van het battle royale-genre in combinatie met Fortnite uit. In september van 2017 was PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) uitzonderlijk populair en na een interne variant gaf de Unreal Engine-maker er een eigen spin aan. De rest is, zoals ze dat zeggen, geschiedenis.

Fortnite Gameplay

De onderstaande trailer geeft perfect weer hoe een gemiddeld potje kan lopen. Het start allemaal met een skydive, waarna de chaos los barst. Spelers proberen zo snel mogelijk een wapen te vinden en de eerste slachtoffers vallen al.

De middelste portie van de game draait om de tactische gevechten. Tot slot bouwen de laatste overgebleven vechtersbazen hun torens en forten; de slotfase bestaat veelal uit enkele geconcentreerde gevechten vanuit zelf gebouwde gebouwen.

Populariteit

Deze pagina opent met ‘cultureel fenomeen Fortnite’ en hier is niets over gelogen. Zoals beschreven, het battle royale-genre was in 2017 uiterst populair. Fortnite wist daarbij een snaar aan te slaan die het tot de absolute goudmijn maakte die het nu is.

Volgens Statista spelen ondertussen rond de 350 miljoen spelers maandelijks Fortnite. Naar verluidt verdiende Fortnite in 2019 het ongekende bedrag van $1,8 miljard, omgerekend zo’n €1,65 miljard euro. Daarnaast is Fortnite ook al jaren een vaste gast in de top 5 op Twitch; weinig games weten zo consistent een publiek vast te houden. De game won in zowel 2018 als 2019 de Game Awards Best Ongoing Game.

eSports

De populariteit van Fortnite is ook evident in de eSports-wereld. Volgens eSportsEarnings is Fortnite de op 2 na grootste eSports-game. Jaarlijks worden er tientallen miljoen verdiend met het professioneel spelen van de game. Jongens als Ninja, DrLupo, Myth, Dakotaz en Tfue domineren Twitch met hun gameplay.

Tegelijkertijd harken spelers als Kyle “Bugha” Giersdorf, Harrison “Psalm” Chang en David “Aqua” Wang domineren met hun verdiensten. Ook in Nederland hebben we een paar grote jongens. Denk aan Dave “Rojo” Jong en Dmitri “Mitr0” van de Vrie staan respectievelijk 6e en 15e in de wereldranglijsten van best verdienende Fortnite Pro’s.

Fortnite: Platform & prijs

Epic Games’ Fortnite is free-to-play voor zo’n beetje ieder platform denkbaar. Fortnite is beschikbaar op PC (Epic Games), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en mobile smartphones (iOS en Android). Tevens zijn de PlayStation 5- en Xbox Series X-versies ook al aangekondigd.

V-Bucks

Maar Epic Games wordt niet een van de best verdienende uitgevers ter wereld als Fortnite volledig gratis zou zijn. Het spel bevat zoals bijvoorbeeld ook Apex Legends een betaalde Battle Pass en cosmetics die je los kunt kopen. Dat doe je door middel van V-Bucks, Fortnite’s in-game currency.

Battle Pass

Wederom kun je al je geïnvesteerde V-Bucks (plus winst) terug verdienen als je de Battle Pass ver genoeg weet te levelen. Tevens krijg je voor het levelen van de Battle Pass allerlei andere wapen skins, emotes, bijlen en andere cosmetics. Je gekochte (of verdiende) V-Bucks kun je ook in de in-game winkel uitgeven aan cosmetics die je tof vindt.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *