Leestijd: 2 minuten

Valve maakt in een blogpost aanzienlijke veranderingen voor CS:GO bekend wat betreft de gratis versie van de game. ‘Non-Prime’, zoals de ontwikkelaar het noemt, hebben voortaan geen toegang meer tot XP, drops, ranked en skill groups. Te veel spelers zouden namelijk misbruik maken van de free-to-play versie van de game, waar betalende leden last van zouden hebben. Gebruikers van de gratis variant van CS:GO kunnen nog wel alle game modes spelen die niet gereserveerd zijn voor Prime-spelers.

Wat kun je wel en niet met gratis CS:GO?

Gamers kunnen al ruim twee jaar gratis CS:GO spelen nadat de game in december van 2018 free-to-play werd. Iedereen die de game had aangeschaft, kreeg een Prime-lidmaatschap. Prime-spelers worden bij elkaar geplaatst in online matches. Ook nieuwe spelers die betalen krijgen de status. Tot slot kon je levelen tot level 21, waarna je de Prime-status verdient.

Dat laatste is nu niet meer het geval. Omdat free-to-play CS:GO-spelers geen XP meer kunnen verdienen, hebben zij geen in-game weg meer om de Prime-status te verdienen. Hierdoor is de speciale spelerslaag exclusief weggelegd voor betalende spelers. En daar zit een hele logische reden achter, zo benadrukt Vave.

Helaas werkte alle voordelen [voor non-Prime-spelers] op ten duur als stimulans voor kwaadwillenden waardoor de ervaring voor zowel nieuwe als bestaande spelers verpest werd.

Valve over het aanpassen van voordelen voor niet betalende spelers

Duur grapje voor cheaters

De splitsing tussen de gewone spelers en Prime-gamers heeft naast een monetaire waarde voor Valve ook een andere belangrijke functie. CS:GO is namelijk ongekend vatbaar voor cheaters. De game draait op een oude engine, is ontzettend populair en extreem competitief. Ingrediënten voor potentiële cheaters, dus. Door gratis spelers weg te houden van betalende spelers, houdt Valve dus eigenlijk het cheater-gespuis bij betalende spelers vandaan.

Dat maakt cheaten binnen competitieve ranked-matches iets onaantrekkelijker. Een cheater moet dan immers telkens opnieuw de game (en eventueel de software) kopen om na een verbanning in Prime-regionen vals te blijven spelen. Aan de andere kant is het ook wel een beetje gênant dat Valve effectief cheaters stimuleert om dan maar vals te spelen in lagere klassen van de game, in plaats van het cheaterprobleem concreet aan te pakken.

Foto via Valve

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *