Leestijd: 3 minuten

Een die-hard fan van Assassin’s Creed: Valhalla heeft een verborgen boodschap ontcijferd op de officiële Valhalla website. De zinnen zijn verborgen in de achtergrond van de website, geschreven in Noorse Runen. Het moge duidelijk zijn dat de ouderwetse ‘taal’ zeer lastig te lezen is. Toch wist de fan de boodschap te kraken. Maar wat betekent dat voor de game?

Verborgen boodschap

Een superfan onder de naam Cristophorus laat op Twitter zijn epische zoektocht naar een verborgen Valhalla boodschap zien. Op de officiële website voor Assassin’s Creed: Valhalla zijn op de achtergrond meerdere ogenschijnlijk decoratieve tekens te zien. Bij nadere inspectie blijken de tekens Runen te zijn; tekens uit Germaanse talen met een veelal magische of veelzijdige betekenis.

Werkwijze

De zoektocht naar de boodschap was flink en de fan had dan ook de hulp van zo’n 10 meedenkers nodig. Hij extraheerde de tekens van de website en probeerde de Runen te vertalen. Zonder succes. Nadat hij leerde dat Runen fonetisch geschreven worden, vond er een doorbraak plaats. Runen hebben tevens geen vaste betekenis en worden daarom nooit twee keer achter elkaar gebruikt. Die puzzelstukjes zorgden ervoor dat Christophorus de tekens correct kon vertalen.

Betekenis boodschap

Uiteindelijk weet hij de tekens te herleiden naar de bedoelde betekenis, een Noors vers uit de tijd van de vikingen. Het zou een quote uit “Hávamál – sayings of the high one” zijn. Dit is een serie oude Noorse gedichten en verzen toegeschreven aan Odin.

De Nederlandse vertaling leest: “Koeien sterven, bloedverwanten sterven, zo ook men zelf zal moeten sterven. Maar ik ken iets dat nooit zal sterven, ieder’s dodemans oordeel.”

Assassin’s Creed: Valhalla’s nieuwe mechanieken

Natuurlijk zit het gedicht vol met referenties aan de dood; het hiernamaals – Valhalla genoemd – is een integraal onderdeel van de Noorse cultuur. Maar wat het gedicht precies met de game te maken heeft, is een beetje gokken.

Een van de nieuwe mechanieken is bijvoorbeeld het managen en uitbouwen van een Viking nederzetting in Engeland. Het Scandinavische volk probeerde inderdaad tussen de achtste en elfde eeuw een vaste voet te krijgen op de Britse eilanden. Het gedicht zou kunnen suggereren dat de dood onderdeel wordt van het management-systeem. Misschien dat je een nederzetting moet opbouwen voor je nageslacht?

Verder durf ik te wedden dat Valhalla in meer of mindere maten het hiernamaals zal laten zien. Of dat meer droom-sequenties zijn of dat het een gameplay-mechaniek gaat worden is nog afwachten. Hoe dan ook, kudos voor de toegewijde fans die de tijd namen om het historische gedicht voor ons te vertalen!

Foto @Ubisoft

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *