Leestijd: 3 minuten

Gamers over de hele wereld moeten vanwege de coronacrisis thuis in quarantaine blijven. Dan is het ontzettend verleidelijk om lekker een potje te gamen, bijvoorbeeld in GTA Online. Maar hackers in bepaalde lobby’s nemen het virus wel heel serieus en handhaven de quarantaine in-game. Tot zover het heerlijke escapisme van de harde realiteit; zelfs in GTA Online mag je de deur niet uit.

Corona quarantaine in GTA

Gamejournalist Cass Marshall beschrijft op Polygon een hilarisch voorval in de online modus van Grand Theft Auto V. Een speler waarschuwt andere gamers in de publieke chat dat er een avondklok geldt; iedereen moet binnen blijven. Heb je lak aan de ‘regel’, dan zou je worden aangevallen. Marshall gniffelt een beetje en gaat vervolgens lekker door met grinden. Maar dan laat de hacker van zich horen.

De gamer wordt plots uit zijn auto gehaald en in een kooi gestopt. Het gaat om een hacker die controle heeft genomen over de speler. In de chat leest de nu ietwat geschrokken journalist ‘blijf binnen, dat is een bevel’ en ‘let erop dat je je handen wast wanneer je het huis verlaat’ in de publieke chat.

Cocaïne-smokkelaar is een essentieel beroep

Terwijl hij nog in de gevangenis zit, probeert Marshall met de hacker te overleggen. Geheel in GTA-stijl wordt hij uiteindelijk vrijgelaten omdat hij de hacker weet te overtuigen dat hij een ‘essentieel beroep’ heeft. En in Grand Theft Auto is dat natuurlijk drugs smokkelen. De hacker gaat verder met het trollen van de publieke lobby, onder andere door mensen op te blazen die de ‘regel’ negeren.

GTA Online als afspiegeling van realiteit

De journalist beschrijft vervolgens hoe hij nog een hacker spreekt die vergelijkbare stunts uitvoert. De hacker stelt: “Dit is een game waarin je kunt vliegen met een hoverbike en Mario Kart kunt spelen in de lucht, dus ja… ik kan ook coronapolitie spelen. Waarom niet?’ En geef hem eens ongelijk, je kunt zijn wie je wilt in GTA Online. De keerzijde is natuurlijk wel dat hacken absoluut niet okay is, zeker in een publieke server. Het opsluiten van spelers is natuurlijk een grapje en draagt een serieuze, goede boodschap uit (was je handen!). Maar het kan ook de spelervaring van spelers verpesten en is uiteindelijk tegen Rockstar’s regels.

Hoe dan ook, het is niet voor het eerst dat GTA Online-spelers het echte leven nabootsen. Zo vinden er in sommige lobby’s ontmoeten plaats waarbij de spelers bewust ver uit elkaar gaan staan. Ook zouden spelers elkaar tijdens de crisis meer geld bieden voor heists. Vorig jaar deden GTA Online zelfs de rellen in Hong Kong na in de game!

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *