Hearthstone – Heroes of Warcraft

Wat is Hearthstone?

Hearthstone is een competitieve digitale collectible card game van Blizzard. Het spel speelt zich af in het World of Warcraft-universum en bevat genoeg herkenbare personages voor fans van Blizzard. Hearthstone ziet twee spelers (ieder speelt een van de ondertussen 10 Heroes) tegen elkaar vechten in een match tot de dood. Elke speler heeft een zelf samengesteld deck van 30 kaarten en mag om de beurt kaarten spelen tot hun mana (energie) op is.

Decks bevatten twee soorten kaarten: Spells en Minions. Om met die laatste te beginnen, Minions zijn in principe monsters die op het speelveld terecht komen. Iedere Minion heeft HP en aanvalskracht. Hearthstone bevat tientallen unieke aspecten die kaarten onderscheiden. Met Charge mag je bijvoorbeeld direct na het spelen van een kaart aanvallen. Een Minion met Taunt moet eerst opgeruimd worden voordat de tegenstander andere Minions of de Hero mag aanvallen. Stealth betekent dat de Minion wel op tafel ligt, maar niet aangevallen kan worden totdat de Stealth verbroken wordt.

Daarnaast bevat Hearthstone dus Spells, ofwel spreuken. Deze uiteenlopende kaarten kunnen Minions sterker maken, de Hero healen, je meer kaarten laten trekken, een wapen geven, pas iets doen als de vijand aanvalt; de mogelijkheden zijn immens.

Dat alles bij elkaar is Hearthstone, een uitzonderlijk strategische kaartgame waarbij het managen van je kaarten, je leven en je mana essentieel zijn. Wie de eerst het leven van de tegenstander op 0 krijgt, wint.

Studio en levenscyclus

Hearthstone werd in maart van 2014 uitgebracht door Blizzard Entertainment. De game geeft een spin aan het collectible card game-genre dat gepopulariseerd werd door Magic: The Gathering. Blizzard’s game is daarentegen digitaal, wat de mogelijkheden eindeloos maakt.

3 keer per jaar lanceert Blizzard een nieuw in-game event voor Hearthstone. Spelers krijgen dan toegang tot een nieuwe set kaarten, waarbij de set van een jaar geleden naar ‘Wild’ gaat, wat simpelweg wil zeggen dat ze in alle modi behalve ‘Wild’ en een sporadische tijdelijke modus niet meer beschikbaar zijn. Die tijdelijke modi worden wekelijks geïntroduceerd en geven je vaak een vooraf gebouwd deck om mee te spelen. Tevens loopt maandelijks een Ranked seizoen; hoe hoger je Rank, hoe meer beloningen je aan het einde van het seizoen krijgt.

Hearthstone Gameplay

In de onderstaande Hearthstone gameplay trailer check je hoe een potje er uit ziet. De in-game beelden geven perfect weer hoe je op het speelveld dingen ziet gebeuren.

Populariteit

Hearthstone was een regelrechte hit bij veel Warcraft-fans en/of collectible card game-fanaten. In 2018 had de game volgens Blizzard zo’n 100 miljoen maandelijks terugkerende spelers. Dat komt waarschijnlijk door de toegankelijkheid van de game; ook als je geen fan bent van Warcraft of dit genre, is Hearthstone een ontzettend leuke game. Ook is en blijft Hearthstone een vaste topper op Twitch; de game verlaat zeer zelden de top 15 meest bekeken games op het streamingplatform. En dat ondanks het feit dat het spel al ruim 6 jaar oud is!

eSports

Mocht je het daarentegen serieus willen nemen, dan kan dat ook gemakkelijk. Hearthstone is ontzettend populair in de eSports-wereld. De strategische gameplay is immers ideaal voor pro’s om te laten zien dat ze de tegenstander een aantal stappen voor zijn. Lees: schaken maar dan wél interessant.

Sowieso is Hearthstone een van de grootste eSports van de afgelopen jaren met een consistente plek in de top 10. Daarnaast is het ook in Nederland heel belangrijk; de best verdienende Hearthstone-speler is niemand minder dan onze eigen Thijs “Thijs” Molendijk. Niet alleen domineert hij officiële toernooien, ook is hij de op 2 na grootste Hearthstone streamer op Twitch. Kortom, wij zijn allemaal standaard team Thijs, right?!

Hearthstone: Platform & prijs

Hearthstone is gratis te spelen op PC (Battle.net) en mobiele platformen met Android of iOS.

Card Packs kopen

De game draait om het verzamelen van kaarten en dat doe je door in-game dagelijks je quests te voltooien. Je kunt tevens in de Arena-modus pakjes en Gold verdienen. Met die laatste currency kun je weer pakjes kopen. Ook verdien je Dust, wat je kunt gebruiken om kaarten naar keuze zelf te maken. Hearthstone is dus in principe helemaal gratis en vergt geen echt geld om de game te spelen.

Maar natuurlijk wil Blizzard geld verdienen. Je hebt daarom altijd de keuze om voor echt geld Card Packs te kopen. De pakjes bevatten vijf kaarten, waarvan minstens één kaart tenminste Rare is. Er zijn verschillende pakketten te kopen; van een goedkoop welkomstpakket tot iets duurdere seizoen-specifieke pakjes. Zoals vaak in de free-to-play wereld geldt ook hier: hoe meer je koopt, hoe goedkoper het relatief wordt.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *