Hoe stream je op Twitch?

Vrijwel iedere gamer kent of kijkt wel eens naar live streams op Twitch, het meest populaire (game) streaming platform ter wereld. Wist je ook dat het opzetten van een gaming livestream vrij eenvoudig te doen is? 

Je hebt een aantal dingen nodig om jouw game sessies te tonen aan de hele wereld. In dit artikel nemen we je mee hoe je games kan streamen op Twitch vanaf jouw pc of laptop.

Wat is Twitch?

Twitch is een van de meest populaire online streaming diensten van de wereld. Het is begonnen als een gaming stream platform, maar inmiddels uitgegroeid tot allround streaming platform van livestreams van festivals tot aan e-sport toernooien.

Om aan te geven hoe populair het platform is; In 2020 werden er al ruim 15 miljoen dagelijkse gebruikers gemeten van over de hele wereld. Deze gebruikers bestaan uit de streamers (jij dus na het lezen van deze handleiding) en kijkers van de streams. Er zijn veel populaire Twitch streamers met een enorme fan-base die vrijwel elke stream kijken.

Een grote groep van de gamers op de wereld kijkt namelijk liever naar de actieve livestreams puur voor entertainment of om dingen te leren over hun favoriete game.

Wat heb ik nodig om te streamen op Twitch

Om te streamen op Twitch heb je een aantal dingen nodig:

 1. Een krachtige gaming computer of laptop
 2. Streaming software
 3. Streaming Microfoon & camera
 4. Twitch account

Wil je jouw stream naar een hoger niveau tillen? Dan is het verstandig om te kijken naar de volgende streaming apparatuur:

 1. Goede verlichting
 2. Green screen
 3. Game capture kaart (indien console)
 4. Stream deck

Twitch account aanmaken

Het aanmaken van een Twitch account is zeer gemakkelijk: Je gaat naar de Twitch website en vervolgens druk je op registreren aan de bovenkant van de pagina. Voordat je kan streamen moet je een ‘two-factor authentication’ doen, dit kan alleen op de computer. 

Nu je klaar bent met het activeren van je account kan je beginnen met het downloaden van de juiste streaming software die we in het volgende hoofdstuk uitgebreid bespreken.

Welke streaming software gebruik je voor Twitch

Om dit beginner artikel zo eenvoudig mogelijk te houden, bespreken we hieronder de meest populaire keuzes voor live streaming software. Deze live streaming software wordt ook wel een “software encoder” genoemd. Waarbij elke keuze zijn voor- en nadelen heeft.

OBS Studio De meest populaire keuze onder Twitch streamers. Dit type streaming software geeft veel vrijheid in configuratie en is geheel gratis. <link OBS>

Streamlabs OBS – De streamlabs editie van OBS heeft geweldige features die helpen met het geld verdienen via je Twitch kanaal. Echter is dit op een later punt pas interessant en werkt het alleen op Windows laptops of PC’s.

Xsplit – Een eenvoudige oplossing voor streamers die hun stream naar een hoger niveau willen tillen, deze software is namelijk niet gratis maar bevat wel veel opties

vMix – Dit type software is de go-to software voor pro game streamers met grote kanalen.

Naast deze 4 populaire keuzes is Twitch ook hun eigen streaming software aan het uitbrengen genaamd: Twitch Studio, deze is momenteel in open BETA. 

OSB Studio

De juiste gaming laptop of PC om te streamen op Twitch

We gaven het al eerder aan: Er is een krachtige laptop of game pc nodig om te kunnen streamen op Twitch. Dit komt doordat jouw games op hoge snelheid / FPS, moeten draaien en je ook de streaming software op de achtergrond moet laten draaien.

Je kan je voorstellen dat dit redelijk zwaar is voor een apparaat. Vooral de processor (CPU) heeft het vaak zwaar tijdens het streamen van games, vandaar dat we een goede game PC of laptop aanraden.

In een notendop zijn dit specificaties waar je op moet letten:

 • Processor – Kies voor een pc met een sterke processor. Sterke processors bij nieuwe apparaten zijn vaak te herkennen aan Intel Core i7/i9 of AMD Ryzen 7/9
 • GPU – Kies voor een snelle NVIDIA RTX videokaart, deze hebben encoders en werken perfect samen met de software uit de vorige stap zoals OBS studio.
 • Windows of Mac – Gamen doe je in 99% van de gevallen op een Windows. Punt.
 • SSD – Een snelle SSD opslag (harde schijf) zorgt voor het sneller inladen van games, wat je streams bevorderd voor kijkers.
 • RAM geheugen – Kies voor minimaal 8 GB aan RAM geheugen in jouw laptop of PC.

De juiste streaming microfoon en camera

Je kunt een microfoon en camera koppelen via de software aan jouw gaming stream. Dit is leuk, omdat je op deze manier de reacties van de streamer goed kan horen en zien, wat op diens ook weer de entertainment waarde verhoogt als er iets speciaals in de game gebeurt. Op deze manier groeit je kanaal als streamer een stuk harder dan zonder microfoon of camera.

Live streamen op Twitch vanaf je PC

In dit voorbeeld laten we in het kort zien hoe je vanaf jouw laptop of PC, OBS software inregelt om een game sessie te streamen op Twitch.

Installeer de software en verbind met Twitch

Als eerste stap installeer je de software die je via de volgende link kan downloaden. Na het installeren van de software open je OBS studio. Deze zal je vragen om een installatie configuratie wizard te doorlopen, maar wij adviseren dit handmatig in te stellen, zo raak je bekend met alle features van de software.

Om te beginnen, ga naar Bestand > Instellingen > Stream in OBS Studio. Kies “Twitch” als je service, verbind dan je Twitch account met OBS Studio of verbind Twitch via de stream key.

Voor deze stap heb je enkel de login informatie van je Twitch account nodig. Voor het laatste moet je naar Twitch gaan, via Instellingen > Kanaal en Video’s en daar kan je de primaire streamsleutel kopiëren. Plak het in OBS en je bent klaar.

Zet je stream layout op in de software

Nadat je jouw Twitch informatie hebt toegevoegd is het tijd om de stream samen te stellen. Dit doe je door alle bronnen in jouw layout te slepen op de plaats naar keuze. Alles wat je in jouw stream wilt gebruiken dien je nu toe te voegen. Dat kan het volgende zijn:

 1. Game venster
 2. Plaatjes
 3. Webcam
 4. Stream informatie / tekst
 5. Follower notificaties

Het mooie van OBS Studio is dat het in de meeste gevallen je audiobronnen zal herkennen. Als dat niet het geval is, kun je naar Bestand > Instellingen > Audio gaan en de apparaten zoeken die je voor de audio wilt gebruiken. Meestal betekent dit dat er een apparaat is voor bureaubladgeluiden (geluiden die je op de computer afspeelt) en een apparaat voor de geluiden die van de microfoon komen.

Nu je jouw layout hebt samengesteld is het tijd om te beginnen met jouw eerste stream. Voorafgaand dien je eerst nog even te kijken naar de streamsettings in de OBS software. Let hierbij op dat een hogere bandbreedte (bandwidth) en processorkracht bijdragen aan de kwaliteit van de stream.

Ben je klaar met het instellen? Dan is het een kwestie van drukken op de knop “Start Streaming” en daarmee het begin van jouw game stream carrière.

Heb je een Twitch kanaal gemaakt? Laat het dan weten in de comments onder dit artikel.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *