Leestijd: 3 minuten

Geruchten over een Overwatch-game op smartphones gaan al langer rond. Overwatch Mobile, zoals het project in de wandelgangen genoemd wordt, zou al langere tijd in ontwikkeling zijn. Een werknemer van Dexerto zegt zelfs van insiders te hebben gehoord dat Blizzard de nog niet aangekondigde game gelijktijdig met Overwatch 2 wil uitbrengen. Maar hoe aannemelijk is een mobiele versie van Overwatch eigenlijk?

Overwatch Mobile in de maak?

Er gaan al lange tijd geruchten over Overwatch Mobile rond en ontwikkelaar Activision Blizzard gaf daar al meer dan eens aanleiding voor. Zo verklaarde het bedrijf dat ze hun franchises ‘op miljarden mobiele devices beschikbaar willen maken’. Over welke franchises het gaat, is niet duidelijk.

Overwatch-directeur Jeff Kaplan geeft ons daarentegen wel wat hints over waar Activision Blizzard het over heeft. In een interview met fans (via Reddit) onthult Kaplan dat het team nog jaren aan in-game verhaallijnen klaar heeft staan. Die willen ze op nieuwe manieren naar de fans brengen: “We vinden het tof om deze nieuwe verhalen op nieuwe manieren te vertellen via nieuwe media.”

Wederom, om welke media het dan gaat is niet duidelijk. Vooralsnog vertelt Blizzard onder andere via animatiefilms, (digitale) stripboeken en via in-game evenementen verhalen over karakters binnen de Overwatch-franchise. Een mobiele variant van de competitieve shooter zou prima in dat rijtje passen. Aan de andere kant, het gaat momenteel niet zo goed met de studio achter Overwatch, zo schrijft Bloomberg. Recentelijk werden tientallen werknemers ontslagen omdat de eSports League van de game door corona werd gehinderd.

Tracer in Overwatch 2 (credit: Blizzard)

Gat in de markt

Toch is Overwatch Mobile iets waar vermoedelijk een ontzettend groot publiek voor te vinden is. Volgens de Amerikaanse Entertainment Software Association (ESA) speelt 61% van alle volwassen games regelmatig een spel op de smartphone, terwijl slechts 52% regelmatig op een console speelt. Mobile gaming is verreweg de grootste markt binnen de game-industrie.

Dat weet Activision Blizzard maar al te goed. In 2019 kwam de uitgever met een mobiele versie van het populaire Call of Duty. Het werd direct een van de best verdienende mobiele games van dat jaar. Dezelfde formule zou het gefuseerde Activision Blizzard ook voor hun andere franchises kunnen toepassen.

Maar vooralsnog blijft het gissen wat er achter de schermen gebeurt rondom Overwatch Mobile. Hoewel het bestaan van de game nog niet eens is bevestigd, lijkt het een logische stap. Mochten de insiders gelijk hebben, dan krijgen we dus een mobiele versie van de game rondom de release van Overwatch 2. De PvE-opvolger van de competitieve shooter heeft nog geen release datum.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *