League of Legends

Wat is League of Legends?

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) die wat betreft gameplay sterk te vergelijken is met Dota 2; twee teams van 5 spelers vechten tegen elkaar voor de overwinning. Iedere speler kiest een van de meer dan 140 uiteenlopende karakters. Elk karakter, Champions genaamd, heeft eigen vaardigheden en een bijbehorende speelstijl.

Uiteindelijk hebben beide teams een duidelijk doel: de Nexus van de tegenstander vernietigen. De basissen van de twee teams zijn gelegen aan weerszijden van de map. Hierdoor ontstaat er constant die typerende MOBA-flow waarbij teams als het ware touwtrekken om controle over de map. Die map is verdeeld in zogenoemde lanes. Deze lanes trekken doorgaans specifieke rollen aan.

Karakters hebben specifieke rollen en in een 5v5 is het belangrijk dat spelers hun rol zo goed mogelijk uitvoeren. Sommige Champions zijn gericht op het supporten van teammaten (Support). Andere karakters draaien om het dealen van zoveel mogelijk damage (attack damage carry, ADC). Weer andere Champions richten zich op het incasseren van zoveel mogelijk damage (Tank). Elke lane heeft doorgaans een bepaalde rol die daar wordt toegepast. Maar het zou geen game zijn als spelers niet hun eigen strategieën en tactieken zouden bedenken!

Studio en levenscyclus

League of Legends kwam in 2009 uit en is gemaakt door Riot Games. De ontwikkelaar, die voor het eerst van hun LoL franchise af stapt met Valorant, teert al jaren meer dan een decennium op het succes van League of Legends.

De game kent een ranked season-systeem dat ongeveer een jaar per seizoen duurt. Het huidige seizoen, seizoen 10, loopt tot ergens in november van 2020. Dan worden statistieken omtrent de skill van een speler gereset. Men moet dan opnieuw placement matches doen en krijgt dat een nieuwe rating. Zo wordt dus jaarlijks je kwaliteit als speler opnieuw bekeken om het fris en eerlijk te houden. Tevens ziet ieder nieuw seizoen de komst van wat nieuwe Champions,

League of Legends Gameplay

In de onderstaande League of Legends gameplay video check je exact hoe de actie eraan toe gaat. Uiteraard is een game strategisch gezien veel complexer dan dat, maar het geeft wel goed weer hoe verschillende Champions een eigen impact op een match hebben.

Populariteit

Het moge duidelijk zijn dat League of Legends een van de meest populaire games van het moment is. LoL is veelal de meest gespeelde game ter wereld. In 2014 speelde bijvoorbeeld 27 miljoen spelers tegelijkertijd de game. Dat is absurd als je je bedenkt dat de huidige kaskraker, Fortnite, laatst een record van ‘maar’ 12,3 miljoen spelers vestigde. Ook verlaat League of Legends zo goed als nooit de top 3 best bekeken games op streamingplatform Twitch.

eSports

Hoewel League of Legends de populariteit van Dota 2 niet kan evenaren in het eSports-circuit, mag de MOBA van Riot Games niet klagen. Volgens eSportsEarnings is het de op 3 na grootste game in betaald gaming. Met honderden toernooien en tientallen miljoenen dollars prijzengeld is het een ontzettend populaire game voor professionals.

Vooral in Azië is de game uitzonderlijk populair. Letterlijk de volledige top 25 van de best verdienende LoL eSporters bestaat uit Chinezen en Zuid-Koreanen. Jongens als Kim “Doinb” Tae-sang, Gao “Tian” Tian-Liang en Kim “Clid” Tae-min domineren League of Legends eSports. Wat betreft Europeanen moeten we het doen met de enkele Fransman, Zweed en natuurlijk de populaire Luka “Perkz” Perković.

League of Legends: Platform & prijs

League of Legends is free-to-play voor PC.

Wel zijn er een aantal valuta in de game te gebruiken om in-game dingen te kopen. Met de betaalde valuta, Riot Points (RP), kun je alles dat in de game te verkrijgen is kopen. Denk aan nieuwe Champions, Skins, Icons, Emotes en boosters.

Je kunt in-game ook Blue Essence (BE) verdienen door simpelweg te spelen. Hier koop je tevens de bovenstaande dingen mee. Orange Essence werkt als crafting-valuta en kan in-game verdiend worden en kun je omtoveren tot alle genoemde items.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *