Magic: The Gathering Arena

Wat is Magic: The Gathering Arena?

Magic: The Gathering Arena, veelal simpelweg ‘Magic’ of ‘MTG Arena’ genoemd, is de digitale versie van het iconische Magic: The Gathering. Deze collectible cardgame draait volledig om het bouwen van decks om je vijanden mee te verslaan. Dit doe je door het leven van de held van de tegenstander op nul te brengen voordat diegene dat bij jou doet.

Het spel volgt exact dezelfde regels als de fysieke kaartgame. Kaarten zijn er in enkele categorieën. Land is er in vijf kleuren en ieder Land is één Mana. Wil je een monster, een Creature genaamd, van bijvoorbeeld groen spelen dat 3 Mana kost, dan moet je 3 groene Land hebben voordat je de kaart mag spelen. Hetzelfde geldt voor Spells. In tegenstelling tot het ietwat gesimplificeerde Hearthstone bevat Magic ook ‘instants’. Dat zijn spells en mechanieken die de speler kan spelen in reactie op de tegenstander. In plaats van strikt om de beurt spelen kun je in Magic: The Gathering Arena dus reageren, ook al ben je niet aan de beurt.

MTG Arena hanteert een tweetal hoofdmodi die spelers kunnen spelen. In Constructed Deck maken spelers hun eigen decks van tevoren. Ze strijden dus met een zorgvuldig samengesteld deck. Deze modus wordt veelal gespeeld om dagelijkse quests te voltooien. Hiermee verdien je in-game currency en pakjes kaarten. In Draft krijgen spelers een aantal pakjes waarmee ze een deck moeten samenstellen. Met dit ter plekke gemaakte deck moeten spelers knokken totdat ze 7 potjes gewonnen hebben of er 3 verloren hebben. Spelers krijgen alle kaarten in dat deck die ze vervolgen weer kunnen gebruiken in hun Constructed decks.

Studio en levenscyclus

Het collectible cardgame-genre maakte een vliegende start met Magic: The Gathering. De game vereist spelers om fysieke pakjes kaarten te kopen en dus ook bij elkaar te komen (gathering) om de game te spelen.

Arena vervangt het fysieke aspect van de game, waardoor het zich opent voor een heel nieuw publiek. Het kwam in 2017 voor het eerst als beta uit met een volledige release in september van 2019. MTG Arena wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe sets kaarten.

Magic: The Gathering Arena Gameplay

Om een beetje een idee te krijgen van de flow van de game check je hieronder wat Magic: The Gathering Arena gameplay. De animaties maken het allemaal wat spannender dan het is, maar het fundament van de game staat als een huis.

Populariteit

Net als de fysieke kaartgame kent ook Magic: The Gathering Arena een gigantische navolging. De game moet de spotlight wel delen met een andere MTG-game, Magic: The Gathering Online. De games hebben een hoop overlap, maar Arena is een stuk jonger en focust zich op de huidige sets. Omdat de game via een eigen launcher wordt gespeeld is niet bekend hoeveel spelers MTG Arena precies heeft.

eSports

Magic: The Gathering Arena is in tegenstelling tot veel eSports-kaskrakers nog ontzettend jonge. Toernooien zijn dus op het moment in volle gang en steevast aan het groeien. In 2019 werd voor het eerst een toernooi voor een miljoen dollar georganiseerd.

Momenteel deelt de Braziliaanse Paulo “PVDDR” Damo da Rosa de hitlijsten samen met Italiaanse Andrea Mengucci en Piotr “kanister” Glogowski uit Polen. Kortom, de game heeft een ontzettend internationaal publiek. Ook in Nederland hebben we een paar grote spelers (die wel buiten de top 100 vallen). Hearthstone pro en Twitch-baas Thijs “Thijs” Molenduik staat bovenaan met MTG Arena. Ook Jelger Wiegersma en Thomas Hendriks verdienen een beetje (bij) met de digitale variant van Magic: The Gathering.

Magic: The Gathering Arena: Platform & prijs

Magic: The Gathering Arena is gratis beschikbaar voor PC. Later komen ook de mobiele versies voor Android en iOS uit.

Gold en Gems

MTG Arena bevat een tweetal in-game currencies en zoals bij veel andere games kun je de functie al wel raden. Gold kun je in-game verdienen en je kunt er hoofdzakelijk Drafts en pakjes mee kopen. Met andere woorden, je kunt er direct kaarten voor kopen in pakjes, of je doet mee aan de Drafts game mode. Hierdoor krijg je netto meer kaarten én mag je ook nog eens competitief spelen. Hoe beter je het in Draft doet, des te meer beloningen je krijgt. Entree kost wel 5000 Gold, wat redelijk stevig is.

De andere currency zijn Gems. Hoewel je bijvoorbeeld met Draft ook wat Gems kunt verdienen, is dit de currency waar je doorgaans echt geld voor wilt betalen. Met gems kun je tevens pakjes kopen; die kosten omgerekend ongeveer €1 per stuk. Ook kun je wederom Draft spelen met Gems, wat een kleine investering is. Speel je goed en win je enkele potjes, dan maak je winst om je investering.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *