Leestijd: 3 minuten

Nu de Amerikaanse NASCAR-competitie op stil staat door het coronavirus, moeten ook zij nieuwe manieren vinden om de sport te bedrijven. In het geval van die race-competitie betekent dat simpelweg de coureurs de game laten streamen. Vorige week zorgde dat al voor flinke frustraties bij een coureur. Nu gaat er nog eentje op zijn gezicht nadat hij zich realiseerde dat iedereen hem kon horen. Dat zorgde voor nog een pijnlijk NASCAR eSports-moment.

Iedereen kon hem horen

NASCAR-racer Kyle Larson ging eergisteren goed op zijn gezicht tijdens een livestream van een officiële NASCAR-wedstrijd. Nu de coureurs niet meer fysiek kunnen racen, worden ze achter een race-stuur gezet en kunnen ze virtueel rubber verbranden. Die wedstrijden worden live op Twitch en eNASCAR.com uitgezonden, maar dat zorgde voor een ongemakkelijke situatie voor Larson.

Volgens Kotaku had hij moeite met de communicatie. Larson zou zijn spotter niet kunnen horen. Spotters zijn een integraal onderdeel van NASCAR en verzorgen zoals de bijrijder in rally races informatie aan de coureur. Toen communicatie tussen Larson en zijn spotter niet leek te werken, maakte hij een flinke fout.

“Je kunt me niet horen?” aldus Larson. “Hey, [n-woord].” Na enkele momenten van stilte reageren andere coureurs, die zelf de wedstrijd op Twitch streamen, op Larson. Het racistische n-woord is natuurlijk een doodzonde voor sporters en streamers, maar de coureur in kwestie had niet door dat iedereen hem op dat moment kon horen. Dat maakte de situatie nog een stukje pijnlijker.

NASCAR gooit hem eruit

Na het voorval is het direct afgelopen voor Larson. Zowel NASCAR als de organisatoren van het evenement, iRacing, schorsen hem voor een onbepaalde tijd. In een statement zegt NASCAR de situatie zeer serieus te nemen: “NASCAR heeft diversiteit en de inclusie (van alle culturen en rassen, red.) een hoge prioriteit gegeven en we tolereren daarom het type taalgebruik dat Kyle Larson tijdens zondag’s iRacing-evenement vertoonde absoluut niet. Onze richtlijnen zijn duidelijk en we zullen deze richtlijnen handhaven om een accepterende omgeving te creëren voor de gehele industrie en onze fans.” In de onderstaande video biedt de coureur zijn excuses aan.

Pijnlijke ironie

Laten we voorop stellen dat het gebruik van het n-woord totaal niet acceptabel is; zeker niet in een professionele omgeving. Het is daarentegen ontzettend pijnlijk voor Larson dat juist hij als voorbeeld dient voor het bevechten van racisme binnen NASCAR. Hij betrad de sport namelijk via het ‘Drive for Diversity’-initiatief dat diversiteit binnen de sport voorop stelt. Larson, zelf van Amerikaans-Japanse afkomst, zou juist een boodschap tegen racisme moeten uitdragen.

De racesport staat namelijk al lange tijd bekend als een voornamelijk door witte Amerikanen geliefde sport. Sterker nog, het stereotype NASCAR-liefhebber is een echte ‘redneck’. De organisatie doet er al lange tijd van alles aan om dat imago van zich af te schudden. Het anti-afro-Amerikaanse sentiment dat Larson (ongetwijfeld in een impulsieve opwelling) uitdroeg, wakker dat stereotype alleen maar aan. Niet gek dus, dat Larson als voorbeeld gebruikt wordt door de organisatie. Niet gek, maar wel ironisch.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *