Leestijd: 3 minuten

Als je recentelijk een Nintendo Switch wilde aanschaffen, dan kwam je waarschijnlijk bedrogen uit. De meest recente console van Nintendo wordt namelijk opgekocht door bots, zo meldt Motherboard. Dit veroorzaakt een groot Nintendo Switch-tekort op het moment.

Bots en doorverkoop

Het dochterplatform van VICE laat weten dat een groot aantal mensen geautomatiseerde bots gebruiken om zo snel Nintendo Switch-consoles aan te kunnen schaffen. De programma’s detecteren wanneer er weer een Switch te krijgen is en de gadget wordt vervolgens razendsnel gekocht. Dit creëert het huidige tekort, maar het wordt nog erger. Diezelfde kopers, die consoles in sommige gevallen in bulk zouden opkopen, verkopen de Switch vervolgens tegen hoge prijzen op bijvoorbeeld eBay en Amazon.

Motherboard traceert het tekort naar één specifieke bot genaamd BirdBot. Het gaat om een open source programma (alle data vrij toegankelijk) dat gedeeld wordt op een Discord groep. Die groep heeft momenteel honderden leden, waarvan velen zichzelf een ‘reseller’ (doorverkoper, red.) noemen. Zij gebruiken de bot dus om reeds beschikbare voorraad op te kopen, nog voordat legitieme kopers überhaupt een kans hebben.

Nintendo zet tandje bij

Ondertussen kan Nintendo weinig doen aan het opkopen van de populaire Switch. Het legendarische Japanse gamebedrijf levert immers alleen aan webshops en winkels. Toch zegt Nintendo een tandje bij te zetten vanwege de tekorten. Volgens de Japanse krant Nikkei gaat het bedrijf dit jaar 10% meer consoles maken. Maar laten we wel wezen, dat kan maanden duren voordat die paar extra Switch consoles in de winkel liggen.

Plotselinge populariteit

Bots zijn niet de enige reden waarom Nintendo Switch consoles momenteel nergens meer verkrijgbaar zijn. Sterker nog, naar alle waarschijnlijkheid zijn er twee andere redenen waarom het tekort in de eerste plaats ontstond, waarna bot-gebruikers hun slag wilde slaan.

Natuurlijk is de Nintendo Switch al sinds de release in maart van 2017 ontzettend populair, maar de huidige coronacrisis voegt daar flink wat aan toe. Nu iedereen over heel de wereld thuis moet zitten gaat men lekker gamen. En de Switch is een ontzettend toegankelijke en redelijk goedkope console. Er is dus al een hoop extra vraag door de crisis. Ook is Animal Crossing net uitgekomen. De gezellige sociale game is een gigantisch succes en ook daarom is de vraag naar de console flink gestegen.

Het is nog onbekend of verkopers en/of Nintendo iets aan de tekorten en het gebruik van bots kunnen doen. Voorlopig zul je het dus nog moeten doen met je huidige console. De goedkopere Nintendo Switch Lite is nog wel gewoon overal verkrijgbaar.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *