Overwatch

Wat is Overwatch?

Overwatch is een 6v6 character-based, competitive online multiplayer, first-person shooter. De game bevat op het moment van schrijven 32 uiteenlopende Heroes, verdeeld over de drie klassen: Tank, DPS (Damage Per Second) en Healer. Iedere klasse heeft een eigen rol binnen de intense, competitieve gevechten. Tanks creëren ruimte, kunnen veel damage absorberen en hebben iets van een schild. DPS doet de damage en heeft als taak om de vijanden uit te schakelen. Healers houden de rest van het team in leven.

De hoofdmodus van Overwatch is altijd 6v6, waarbij beide teams strijden om een objective. Sommige maps bevatten één centraal punt waarbij de teams over controle van dat punt strijden. Andere maps hebben een ‘payload’ waarbij de aanvallers de mobiele objective tot het eindpunt moeten ‘duwen’. De verdedigers moeten de aanvallers tegen houden tot de timer voorbij is. Er is een ook hybride vorm van die twee modi. In Arcade introduceert Blizzard wekelijks nieuwe en terugkerende modi met een andere insteek dan in Competitive.

Studio en levenscyclus

Overwatch is ontwikkeld door Blizzard Entertainment en uitgeven door Activision-Blizzard. Het spel kwam eind mei 2016 uit na een uitgebreide beta-periode. De game scoorde gemiddeld een ruime 9 voor ieder platform en is 4 jaar na release nog steeds ontzettend populair, zowel voor individuele spelers als in het eSports-circuit.

Momenteel loopt het 22e seizoen van de Competitive Mode in Overwatch. In deze ranked-variant van de game speel je ieder seizoen een aantal zogenoemde placement matches per klasse. Overwatch geeft je op basis van een aantal statistieken een Skill Rating, waarna je de rest van het seizoen met ongeveer even goede spelers wordt gematch. Omdat samenwerken als team zo belangrijk is, maakt het de skill-based match making ontzettend belangrijk.

Ieder seizoen krijgen alle participerende spelers van de Competitive Mode een speciale Spray, Player Icon en speciale punten die gebruikt kunnen worden om gouden wapens mee te kopen.

Overwacht Gameplay

Eigenlijk moet je over Overwatch niet willen praten maar het beleven. De game blijft het summum, maar mete deze gameplay trailer heb je al wel een beeld.

Populariteit

Hoewel Blizzard nooit officieel spelersaantallen bekend heeft gemaakt, lijkt de game nog steeds behoorlijk populair te zijn. Momenteel kijken er gemiddeld richting de 18.000 fans naar de game op Twitch. Volgens GamStat spelen maandelijks iets minder dan 850.000 spelers Overwatch op de PlayStation 4.

eSports

Overwatch heeft een zeer goed bekeken eigen toernooi genaamd OverwatchLeague. De League bestaat uit 20 verschillende teams, ieder met in elk geval 6 spelers en meestal een aantal reserves. Verreweg de meest grote spelers uit de OWL komen uit Zuid-Korea. Sterren als Gesture, Profit, Bdosin, Rascal, Mano en JJoNak domineren de leaderboards.

De Amerikaanse Matthew “Super” DeLisi is een van de meest populaire professionele Overwatch-spelers vanwege zijn charisma en enthousiaste interviews. Ook San Francisco Shock-teamgenoot Grant “Moth” Espe is een zeer getalenteerde spelers uit de Verenigde Staten. In Nederland domineren onder andere Jeffrey “Vizility” de Vries en Steyn “Cenny” Weijers de leaderboards.

Overwatch: Platform & prijs

Blizzard’s Overwatch is origineel uitgekomen voor de PC (Battle.net), Xbox One en PlayStation 4, met een latere release van de Nintendo Switch.

Overwatch voor de PC is via Blizzard’s launcher Battle.net. De Legendary Edition levert je gratis 5 in-game Epic skins en 5 in-game Legendary skins op, alsmede een aantal cosmetics voor onder andere World of Warcraft, Heroes of the Storm, Starcraft en Hearthstone.

Op consoles is alleen de Overwatch Legendary Edition beschikbaar.

Overwatch Merchandise

Vind hier alle overwatch merchandise voor Microsoft Windows, Xbox One, Xbox Series X/Series S, Playstation 4 & Playstation 5

Loot boxes

Alles in Overwatch is simpelweg beschikbaar als je de game koopt; alle Heroes, maps, game modes enzovoort kun je na aanschaf van het spel spelen. Wel zijn er eventueel loot boxes beschikbaar. Daarmee krijg je altijd 4 willekeurige in-game items, waarvan tenminste één Rare item. Alle items uit de loot boxes zijn cosmetisch en hebben geen invloed op het spel.

Items die je kunt verdienen zijn onder andere skins voor alle personages, emotes, sprays, palyer icons, voice lines, highlight intros en nog veel meer. Je kunt loot boxes verdienen met allerlei in-game activiteiten zoals levelen, bepaalde classes kiezen in Competitive, 3 potjes winnen in de Arcade-mode en door over het algemeen een vriendelijke speler te zijn.

Tevens zijn loot boxen in de in-game winkel (die je doorverwijst naar je respectievelijke platform store) voor echt geld te kopen. Loot boxes kosten ongeveer €0,99 per stuk, maar als je er 11, 24 of 50 koopt, krijg je er respectievelijk 1, 4, en 10 gratis.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *