Pokémon GO

Wat is Pokémon GO?

Pokémon GO is een unieke interpretatie van de populaire animeserie. In het spel lopen spelers met hun smartphone door de echte wereld, waarbij de game hun fysieke locatie koppelt aan in-game mechanieken met GPS. De speler kan iconische Pokémon vangen wanneer hij ze tegen komt door middel van een augmented reality mini-game.

Afhankelijk van waar je bent en hoe laat je er bent, komen andere Pokémon tevoorschijn. Ben je bijvoorbeeld in de buurt van een meer of de zee, dan kun je vooral watertype-Pokémon verwachten. Loop je ‘s nachts op de monstertjes te jagen, dan heb je een grotere kans om Pokémon gebaseerd op nachtdieren te vangen. Denk aan Meowth (kat), Zubat (vleermuis) of Hoothoot (uil).

Veel aspecten van de animatieserie zijn ook belangrijk in Pokémon GO. Kenmerkende lokale locaties (denk aan een standbeeld, fontein of mooi gebouw) bevatten vaak een Gym. Hier kun je de door jou gevangen en getrainde Pokémon laten vechten met de eigenaar van de Gym. Uiteindelijk is de game een leuke, gezonde en eventueel sociale manier van gamen. Pokémon GO stimuleert je om fysiek op pad te gaan en je woonplaats (of vakantiebestemming) te verkennen. En zeg nou zelf, als Pokémon-fan is er toch niets interessanter dan in Pokémon GO Mewtwo te vangen?!

Studio en levenscyclus

Google en Ingress

Pokémon GO is ontwikkeld door Amerikaanse app-studio Niantic. Het bedrijf werd als Niantic Labs in 2010 opgezet onder de vlag van Google. Hun eerste game, Ingress, was een mild succes en bevat gameplay-elementen die later in Pokémon GO gebruikt werden. Ook Ingress is namelijk een augmented reality game waarbij de spelers fysiek door de wereld lopen. De herkenningspunten die in Pokémon GO als Gym dienen, werden in Ingress geïntroduceerd.

Pokémon GO gaat viral

In het voorjaar van 2016 gaat Pokémon GO in beta en al snel beginnen fans van de serie enthousiast te worden over de game. Begin juli 2016 krijgen de eerste landen officieel toegang tot de game. Op 16 juli 2016 zijn onder andere Nederland en België aan de beurt.

Wat volgt is een zomer die bijna volledig draait om Pokémon GO. Overal ter wereld wordt de game massaal gespeeld. Bij ieder groepje mensen dat over straat loopt met een smartphone in de hand, is de kans groot dat ze Pokémon GO spelen. Er vinden spontane sociale ontmoetingen plaats tussen spelers die elkaar hun sterkste Pokémon tonen, of samen gebruik maken van een door iemand geactiveerde Incense (Pokémon lokker).

Nu, bijna 4 jaar na dato, is Pokémon GO nog steeds een gigantisch populaire game. Volgens SensorTower verdiende Niantic in 2019 zelfs het meeste geld aan de game in de stevige levenscyclus. Spelers gaven maar liefst $900 miljoen uit in de game, omgerekend zo’n €820,8 miljoen euro. Dat heeft mede te maken met de constante updates en grote in-game evenementen waardoor spelers blijven terugkomen.

Pokémon GO Gameplay

Okay, de onderstaande Pokémon GO gameplay trailer overdrijf de wow-factor van de game een beetje. Desalniettemin geeft het je een goede indicatie van de algemene sensatie van de game.

Pokémon GO: Platform & prijs

Niantic’s Pokémon GO is free-to-play voor mobile platforms. Dat wil zeggen dat je de game gratis kunt downloaden via de iOS App Store en Android Play Store.

De game is volledig gratis te spelen, maar in-game items kunnen aangeschaft worden met echt geld in de vorm van PokéCoins. Denk aan Poké Balls, Incense, Egg Incubators of een Premium Raid Pass. De meeste items kun je in-game verdienen. Ook verdien je bijvoorbeeld door een Gym te verdedigen wat PokéCoins waar je zo nu en dan een upgrade mee kunt kopen. Echt geld geeft je eventueel wat snellere vooruitgang of minder kilometers die je hoeft te lopen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *