PUBG – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Wat is PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG)?

PlayerUnknown’s Battlegrounds, beter bekend voor zijn afkorting ‘PUBG’, de originele standalone battle royale shooter. In PUBG springen 100 spelers uit een vliegtuig en landen zonder uitrusting op een eiland. Het doel is zoals altijd simpel: zoek een uitrusting bijeen en overleef tot je de laatste op het eiland bent. Uiteraard wordt ook in PUBG de map steeds kleiner, is er een breed scala aan wapens, uitrusting en voertuigen en speel je de game alleen, of in teams van 2, 3 of 4 spelers.

Studio en levenscyclus

PUBG is gemaakt door PUBG Corporation, een dochterbedrijf van het Zuid-Koreaanse Bluehole. De game werd bedacht door Brendan ‘PlayerUnknown’ Greene. Hij liet zich weer inspireren door de Japanse actiefilm Battle Royale uit 2000. Greene vertaalde het concept in eerste instantie naar mods voor games, waaronder een populaire ArmA mod genaamd DayZ: Battle Royale. PUBG werd Greene’s geesteskind en de eerste standalone battle royale-game binnen het tegenwoordig zo populaire subgenre.

Het spel werd na een uitvoerige en razend populaire beta-periode in december van 2017 uitgebracht. Later werd PUBG ook vertaald naar onder meer een console-versie en een variant voor mobiele platformen.

PUBG Gameplay

In de onderstaande PUBG gameplay trailer zie je goed hoe de game zich verhoudt ten opzichte van bijvoorbeeld Fortnite en Apex Legends. Die eerste is behoorlijk caroony en speels, die tweede meer gericht op sci-fi en hyper-realisme. PUBG onderscheidt zich door zijn grotendeels realistische insteek.

Populariteit

PUBG was begin 2017 een gigantische kaskraker. Spelers konden geen genoeg krijgen van het reeds geïntroduceerde battle royale genre. De daaropvolgende beta-periode tweakte de game tot een punt waar de ontwikkelaar tevreden was met het geheel.

De daaropvolgende release vestigde een record dat tot op de dag van vandaag niet verbroken is. Een maand na de release, in januari van 2018, speelden 3,2 miljoen spelers tegelijkertijd PUBG op Steam. Ruim 3 miljoen! Ter vergelijking, de game die daarna het meest tegelijkertijd werd gespeeld is CS:GO met ruim 1,3 miljoen spelers. Kortom, PUBG’s record is ongeëvenaard en dat zal voorlopig nog wel zo blijven.

Tot op de dag van vandaag is PUBG een gigantisch populaire game. Doorgaans staat Greene’s revolutionaire game in de top 3 van meest gespeelde games op Steam. Opvallend, want in tegenstelling tot de meeste andere gigantische games is het spel ook een hit op Twitch. Maar op het moment van schrijven valt PUBG nog net in de top 20 best bekeken games op het streamingplatform. En dat terwijl het een van de meest gespeelde games ter wereld is.

eSports

Met andere woorden, mensen spelen massaal – zowel thuis als professioneel – PUBG. Dat blijkt ook uit de cijfers van eSportsEarnings. Grote toernooien keren regelmatig een miljoen (of zelfs 4 miljoen) dollar aan prijzengeld uit. Kleinere toernooien zijn tevens steevast goed voor honderden duizenden dollars prijzengeld.

PUBG is als eSports vooral in China en Zuid-Korea erg populair. Jongens als Bak “Loki” Jeong Yeong, Go “ESTH3R” Jeong Wan, Cha “Pio” Seung Hoon domineren de PUBG eSports met team Gen.G. Ook de Nederlandse Jord “Ibiza” van Geldere staat behoorlijk hoog in de ranglijsten van best verdienende spelers.

PUBG: Platform & prijs

PlayerUnknown’s Battlegrounds, of onder de normale naam ‘PUBG’, is beschikbaar voor PC (Steam, Stadia), Xbox One, PlayStation 4, Android en iOS.

De game kost ongeveer €29,99 voor PC, Xbox One en PlayStation 4 en is gratis verkrijgbaar voor mobiele platformen.

Spelers kunnen daarnaast met geld geld in-game items kopen. Zo zijn cosmetics verkrijgbaar en kunnen spelers een Battle Pass kopen voor toegang tot meer progressie in de game. Afhankelijk van het platform waarop je de game speelt, heb je te maken met meer of minder microtransactions. De mobiele versie is gratis en bevat meer manieren om cosmetische items te verkrijgen dan de betaalde varianten op console en PC. Die laatste twee versies bevatten namelijk een redelijke toevoer aan RP, punten die je in-game verdient en waarmee je items kunt kopen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *