Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Wat is Rainbow Six Siege?

Rainbow Six Siege is een online tactische first-person shooter. De game is gebouwd rondom de ‘siege’ mechaniek. Aanvallers en verdedigers moeten respectievelijk een locatie overmeesteren of die locatie veilig stellen. Dat doen ze met allerlei uiteenlopende uitrusting. Van het dichttimmeren van ramen tot het uitrollen van prikkeldraad. En van het abseilen van een gebouw tot het opblazen van een muur.

Omgevingen in Siege zijn grotendeels verwoestbaar. Hierdoor verandert de strategische situatie in een match continue. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een gegijzeld persoon gered moet worden. De verdedigers zetten verdedigingen op en bouwen een gebouw vol met hulpmiddelen om de aanvallers tegen te houden. De aanvallers kunnen vervolgens muren slopen om nieuwe routes te creëren of de vijand te verrassen.

Dit is het fundament van de tactische 5v5 shooter. Spelers kiezen in de game uit een van de ruim 50 personages (Operators), ieder met eigen wapens, uitrusting en speciale abilities. De Operators zijn verdeeld in twee hoofdcategorieën: Attackers en Defenders. Hun vaardigheden zijn daarop gespecialiseerd.

Studio en levenscyclus

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege kwam in 2015 uit en is gemaakt en uitgegeven door Ubisoft. Het was de eerste game sinds Rainbow Six: Vegas 2, dat in 2008 uit kwam. De tactische gameplay staat centraal in Siege, met een flinke focus op competitiviteit en eSports. Dat betekent ook dat er geen singleplayer was bij de launch. Met nieuwe Operators en kleine PvE missies werd langzaam maar zeker een licht verhaal toegevoegd met singleplayer elementen. Verder voegt Ubisoft tot op de dag van vandaag nieuwe Operators, maps en limited time events aan de game toe.

Rainbow Six Siege Gameplay

Om een beter idee te krijgen van hoe een tactisch potje Seige eraan toe gaat, check je hieronder wat Rainbow Six Siege gameplay. De trailer werd gebruikt als onthulling van de game en hoewel volledig in scène gezet, geeft het goed de tactische, op communicatie berustende gameplay weer. Echte potjes zijn natuurlijk wel een heel stuk chaotischer en mensen raken daadwerkelijk iets als ze schieten…

Populariteit

De tactische shooter is ondanks de flinke leeftijd van de game nog steeds ontzettend populair. Het spel staat steevast in de top 10 meest gespeelde games op Steam. Op Twitch is de game relatief populair, maar zit nooit meer in de top 10. Door constante updates en events blijft Rainbow Six Siege steevast publiek trekken. Ook is de startprijs van de game behoorlijk laag. Hierdoor is instappen ontzettend makkelijk. Tegelijkertijd heeft de game altijd al free-to-play betaalsystemen. Zoals bij bijvoorbeeld Heroes of the Storm moet je in Siege Operators kopen.

eSports

Kwa populariteit in de eSports-industrie mag Rainbow Six Siege absoluut niet klagen. Er worden nog steeds jaarlijks grote toernooien georganiseerd waar regelmatig honderden duizenden of zelfs miljoenen dollars weggegeven worden. Hoewel de game net buiten de top 10 best betalende eSports-games valt, is het wereldwijd nog steeds een hele populaire eSports game.

In tegenstelling tot veel andere grote eSports-titels is Siege niet per se populair in Azië. Naast de V.S. en Brazilië is de competitieve shooter vooral in Europa erg populair. De best verdienende speler ter wereld is bijvoorbeeld de Deense Niclas “Pengu” Mouritzen. Ook Fabian “Fabian” Hällsten uit Zweden en Troy “Canadian” Jaroslawski uit (vanzelfsprekend) Canada verdienen aardig aan Rainbow Six Siege. Wat betreft Nederlanders is R6 Siege als eSports game dun bezaaid. Alleen Tom “Deapek” Pieksma heeft een naam opgebouwd met de shooter.

Rainbow Six Siege: Platform & prijs

Rainbow Six Siege is beschikbaar voor PC (UPlay, Steam), Xbox One en PlayStation 4. Er is tevens een next-gen versie van de game aangekondigd voor PlayStation 5 en Xbox Series X. De game begon als een premium product. Ondertussen is de prijs van Rainbow Six Siege gezakt naar rond de €19,99 voor PC en €29,99 voor consoles.

R6 Credits

Naast het aanschaffen van de game, kunnen spelers ervoor kiezen om in-game aankopen te doen met echt geld. In de in-game store kun je R6 Credits kopen waarmee je alle cosmetische items en nieuwe Operators kunt aanschaffen. Spelers verdienen overigens ook in-game Renown, een tweede currency die helemaal gratis is. Met Renown koop je dezelfde dingen als met de R6 Credits; skins, wapen hangers, attachments en natuurlijk nieuwe Operators.

Battle Pass

Tevens is er nog een Rainbow Six Siege Battle Pass. Ieder jaar komt er een nieuwe Battle Pass uit die je de mogelijkheid geeft om challenges te voltooien voor exclusieve rewards. Dit is tevens een manier om alle nieuwe Operators die dat jaar uitkomen ‘gratis’ te krijgen. Je krijgt dus voor de BP gratis Operators en de mogelijkheid om boosters, skins en cosmetics te verdienen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *