Rocket League

Wat is Rocket League?

Rocket League is een unieke mix van twee genres die op het eerste gezicht totaal niet bij elkaar passen: racen en voetbal. Die twee resulteren in een van de meest unieke games ooit. Rocket League ziet teams van één, twee, drie of vier spelers tegen elkaar spelen in een potje van 5 minuten. Wie er in die tijd de meeste doelpunten heeft gescoord, wint.

De game is volledig gebouwd rondom physics, wat wil zeggen dat de beweging van objecten gesimuleerd wordt. Een bal stuitert op basis van de invalshoek en niet op basis van de animatie. Ook alle auto’s zijn volledig op physics berust. Dat zorgt voor een onvoorspelbare factor waarbij de bal en alle spelers ogenschijnlijk ongecontroleerd door de map vliegen.

Auto’s hebben een aantal physics based mogelijkheden. Uiteraard kun je rijden en sturen, maar je hebt ook een essentiële nitro-ability. Je verzamelt nitro door brandstof te verzamelen op het speelveld. Vervolgens kun je de brandstof gebruiken om sneller te rijden, maar ook om bijvoorbeeld kort te vliegen. Er gaat niets boven een goed getimede hoge sprong om een schot uit het doel te houden. Verder heb je ook nog de mogelijkheid om double jump te doen. Dit in combinatie met de nitro geeft de speler tal van mogelijkheden om deze gekke, hilarische game te spelen.

Studio en levenscyclus

Rocket League kwam in de zomer van 2015 uit en is gemaakt en uitgegeven door Psyonix. De game is een sequel van Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars (2008).

De game heeft in de afgelopen jaren een hoop updates gekregen om alles nog verder uit te diepen. Naast de ‘gewone’ potjes voetbal (of autobal, eigenlijk?), zijn er ook andere gekke modi. Denk aan een basketbal-achtige gamemode, ijshockey en andere variaties op het basisspel. Tevens bracht Psyonix een hoop extra customization opties naar de game; spelers kunnen hun auto versieren en eigen maken.

Rocket League Gameplay

Als je Rocket League wilt begrijpen dan is het bekijken van wat gameplay essentieel. De complete chaos, hilariteit

Populariteit

Rocket League’s voorganger vloog grotendeels onder de radar maar ontwikkelaar Psyonix zat niet stil. De Amerikaanse ontwikkelaar verfijnde hun absurde concept en dat leverde in 2015 een gigantische navolging op. De game wordt redelijk beperkt bekeken op Twitch, maar heeft wel een groot aantal fans die de game zelf spelen. Het spel staat steevast in de top 20 meest gespeelde games op Steam.

eSports

Daarnaast straalt Rocket League stevig in de eSports. De game is goed voor honderdduizenden tot zelfs miljoenen dollars prijzengeld. Vooral de officiële Rocket League Championship Series (RLCS) keert jaarlijks honderden duizenden dollars uit in internationale wedstrijden.

Wat betreft individuele spelers domineren de Franse Courant “Kaydop” Alexandre en ook de Zweedse Pierre “Turbopolsa” Silfver. Op plek 3 van best verdienende Rocket League Pro’s komen we vervolgens onze eigen Jos “ViolentPanda” van Meurs tegen! Alle drie de spelers kwamen voor achtereenvolgend voor Mock-It eSports, Gale Forse eSports en Team Dignitas uit.

Rocket League: Platform & prijs

Rocket League is een betaalde game en kost €19,99 op alle beschikbare platforms. De game is beschikbaar voor PC (Steam), PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch.

Rocket League Blueprints en Rocket Pass

Aan het begin van de levenscyclus van de game werden loot boxes aan de game toegevoegd. Spelers konden willekeurige beloningen uit de dozen krijgen, maar dan moesten ze wel een Key kopen met echt geld. Dit werd na de loot box controverse uit de game gehaald.

Nu kun je met de Rocket League Blueprints vooraf bepaalde beloningen met eventuele modifiers krijgen. De Blueprints moet je ‘craften’ door middel van in-game Credits die je kunt verdienen en met echt geld kun aanschaffen.

Tot slot is er nog de Rocket Pass, Rocket League’s eigen interpretatie van de welbekende Battle Pass. Spelers kunnen de Rocket Pass gratis levelen; ieder level geeft de speler op basis van speciale uitdagingen unieke beloningen. Je kunt daarnaast ook een Premium Rocket Pass kopen, waardoor je progressie sneller gaat.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *