SMITE

Wat is SMITE?

SMITE: Battlegrounds of the Gods is een unieke interpretatie van het razend populaire MOBA-genre. Een normale Multiplayer Online Battle Arena ziet spelers van bovenaf tegen elkaar knokken om elkaars basis (Fountain) te verwoesten. In SMITE bestuur je je personage vanuit de derde persoon. Zo geeft de game je dus letterlijk en figuurlijk een uniek perspectief op het genre.

In deze 5v5 MOBA vechten spelers allemaal met een uniek personage, zogenoemde Gods in SMITE. De karakters zijn allemaal gebaseerd op goddelijke en mythische figuren uit het heden en verleden. Zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld Dota 2, vallen alle karakters in een van de categorieën: Assassin, Guardian, Hunter, Mage, or Warrior. Elk hebben ze een basis-aanval, een passieve vaardigheid en 4 uiteenlopende abilities.

Maar SMITE deelt meer met alle andere grote MOBA’s, behalve in dit geval Heroes of the Storm: Gold. Tijdens een potje verdienen spelers middels gevechten zowel XP als Gold. Het levelen gaat door middel van XP en geeft toegang tot betere abilities en items. Gold wordt gebruikt om items aan te schaffen (of items te verkopen). Items kunnen aanvallen krachtiger maken, verdediging verbeteren, abilities mogelijk maken, health bijgeven en ga zo maar door. Het Item-systeem (wat bijvoorbeeld ook in League of Legends belangrijk is) gaat behoorlijk diep. Spelers maken ‘builds’ en creëren zo hun eigen God om aan te sluiten bij hun geprefereerde speelstijl.

Studio en levenscyclus

SMITE is gemaakt en uitgegeven door de Amerikaanse gamestudio Hi-Rez Studios. De game kwam in eerste instantie in 2014 voor PC uit en in de daaropvolgende jaren werden verschillende consoles verrijkt met de game.

De MOBA kwam aan het begin van zijn levenscyclus in opspraak vanwege het afbeelden van Hindu-goden. Prominente figuren binnen de grote Indiase religie zouden volgens critici oneerbiedig afgebeeld zijn. Ook zou het volgens sommige religieuzen niet toegestaan zijn om als een god te spelen; omdat de gamer een god kan besturen, zou dit beledigend zijn richting de religie. Ook het afbeelden van sommige goden op een seksuele manier zou tot protest hebben geleid.

SMITE Gameplay

In de onderstaande SMITE gameplay trailer krijg je een beter idee van het unieke perspectief dat de game hanteert. Ook zie je een heel aantal goden voorbij komen met wat abilities.

Populariteit

SMITE was een tijd lang een gigantisch populaire eSports-game. De game is nu langzaam maar zeker in de vergetelheid aan het raken. Op Twitch heeft de game slechts iets meer dan duizend kijkers. Gemiddeld spelen nog wel tussen de 10 en 15 duizend spelers maandelijks de game op Steam. Maar met concurrentie als League of Legends, Dota 2 en Heroes of the Storm blijkt het bijna onmogelijk om dit razend populaire genre binnen te dringen. En dan ondanks SMITE’s unieke insteek.

eSports

Door de populariteit van het MOBA-genre en de unieke insteek werd SMITE al snel een grote eSports-game. Het spel zit comfortabel in de top 15 van best betalende eSports-games ter wereld. Vooral het officiële jaarlijks georganiseerde Smite World Championship betaalt ten minste een miljoen uit. Ook zijn er genoeg losstaande toernooien en kwalificatierondes die honderden duizenden uitbetalen aan de beste teams.

Vooral team Spacestation Gaming met toppers als John “BaRRaCCuDDa” Salter, Rosario “JeffHindla” Villardi en Andrew “Andinster” Woodward domineren SMITE professioneel. Het Amerikaanse team staat comfortabel aan de top van best verdienende spelers in SMITE. Ook de Zweedse spelers van NRG Esports verdienen stevig aan de game. De Nederlandse Jeroen “Xaliea” Klaver en Jasper “Shaggyshenk” Dekker vertegenwoordigen de top van ons land, al komen ze wel allebei voor een ander (buitenlands) team uit.

SMITE: Platform & prijs

SMITE is gratis voor PC, Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Het spel moet daarentegen natuurlijk wel geld verdienen. De game bevat daarom 2 soorten valuta. Favor krijg je voor het levelen van je account, door games te winnen en simpelweg in te loggen. Hiermee kun je allerlei skins en cosmetics kopen en allerbelangrijkst, nieuwe Gods.

Gems zijn de betaalde currency in SMITE. Je krijgt een beperkte hoeveelheid Gems in-game, maar je kunt ze dus ook met echt geld kopen. Met deze currency kun je alles kopen wat ook met favor te koop is, alsmede premium skins, chests en andere cosmetics.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *