Starcraft II: Wings of Liberty

Wat is StarCraft II?

StarCraft II, het vervolg op het gerenommeerde Starcraft, is een real-time strategy game van Blizzard. De game ziet twee spelers tegen elkaar strijden. Een speler wint door alle gebouwen van de tegenstander te verwoesten. Maar dit is een van de grootste eSports games aller tijden omdat het een basaal RTS concept hanteert.

Zo draait StarCraft II in tegenstelling tot bijna alle andere klassieke RTS games om een asymmetrische match-up. De game bevat drie rassen, de Terrans (mensachtigen), de Zerg (een samenscholing van allerlei aliens) en de Protoss (een technologisch geavanceerd ras). Alle drie de rassen hebben een eigen speelstijl, eigen gebouwen, eigen eenheden, uiteenlopende vaardigheden en sterktes en zwaktes.

In games als StarCraft II draait het allemaal om strategie en snelheid. Spelers bouwen een basis en verzamelen grondstoffen om langzaam maar zeker een leger op te bouwen. Daarbij moet de speler gebouwen strategisch plaatsen, grondstoffen slim spenderen en anticiperen op de aanvallen van de tegenstander. De game heeft ook een singleplayer verhaallijn met verhalende gebeurtenissen.

Studio en levenscyclus

StarCraft II kwam in de zomer van 2010 uit en is gemaakt en uitgegeven door Blizzard Entertainment. De game draagt de subtitel Wings of Liberty en ontving twee DLC’s. Hearth of the Swarm (2013) duikt dieper in de Zerg verhaallijn van StarCraft II en voegt nieuwe eenheden toe aan de multiplayer. Legacy of the Void (2015) zoomt in op het Protoss ras en voegt wederom nieuwe eenheden aan de game toe. De laatste DLC, Nova Covert Ops (2016) focust zich voornamelijk op het menselijke Terran ras. StarCraft II is daarmee verdeeld in 3 delen en wordt dan ook vaak de StarCraft II trilogie genoemd.

De game maakte een vergelijkbare overstap kwa verdienmodel als CS:GO. Na een succesvolle periode waarin men moest betalen, werd (een deel) van StarCraft II free-to-play. Wel kan men nog met microtransacties cosmetische items aanschaffen.

StarCraft II Gameplay

In de onderstaande StarCraft II gameplay trailer check je hoe een potje er ongeveer aan toe gaat. De uitzonderlijk diepgaande strategie komt niet helemaal naar voren, maar het geeft wel goed weer hoe de verschillende mechanieken in de game in combinatie met elkaar werken.

Populariteit

Na de lancering werd StarCraft II overspoeld met geweldige recensies. De RTS community kon geen genoeg krijgen van de game. Tot op de dag van vandaag is de game een gigantisch eSports-fenomeen, maar over de populariteit bij spelers thuis valt weinig te zeggen. Er zijn geen cijfers bekend van hoeveel spelers de game nog heeft. Op Twitch haalt de game ook slechts enkele duizenden kijkers. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de game vooral in competitieve sferen populair is, maar daarbuiten niet echt.

eSports

StarCraft II wordt veelal gezien als de grondlegger van de eSports. Origineel werd Blizzard’s game grotendeels is Zuid-Korea professioneel gespeeld. De populariteit van de bijbehorende toernooien worden gezien als de reden waarom men nu massaal wereldwijd naar professionele gamers kijkt. Het is de op 4 na best betaalde eSport ter wereld. Er wordt jaarlijks een groot toernooi gehouden dat honderden duizenden dollars uitkeert, om nog maar te zwijgen over alle kleinere toernooien die StarCraft II rijk is.

Geheel in lijn met de historie van de game, bestaat de top 100 van best betaalde StarCraft II-spelers uit Zuid-Koreanen. Sterker nog, de top 20 bevat maar 3 spelers van buiten dat land. Jongens als Cho “Maru” Sung Choo, Lee “Rogue” Byung Ryul en Park “Dark” Ryung Woo gooien hoge ogen tijdens grote toernooien. De Finse Joona “Serral” Sotala, de Amerikaanse Alex “Neeb” Sunderhaft en Noorse Jens “Snute” Aasgaard zijn de uitzonderingen binnen die top 20.

Maar geen StarCraft II spelers-highlight zou compleet zijn zonder de controversiële ex-speler Greg “IdrA” Fields. Hij staat alom bekend om zijn extreme gedrag, dat vaak als onsportief en toxic wordt beschouwd. Ook krijg je bij wijze van spreken een plaatje van hem te zien als je ‘rage quit’ opzoekt in het woordenboek. En we mogen onze eigen Marc “uThermal” Schlappi ook niet vergeten!

StarCraft II: Platform & prijs

StarCraft II: Wings of Liberty als basisgame is gratis te spelen op PC (Battle.net).

Via de Blizzard Store (of in-game) kunnen spelers wel cosmetics kopen voor echt geld. Denk aan skin bundels en announcers (in-game stemmen). Ook kunnen fans karakteristieke commanders kopen en zijn er verschillende DLC’s beschikbaar voor extra content en verhaal.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *