Street Fighter V

Wat is Street Fighter V?

Street Fighter V is het vijfde hoofddeel in de iconische Street Fighter vechtfranchise. De grondlegger van het arcade vechtgenre is zoals vele daarna relatief simpel. Twee karakters vechten in een 2,5D of 3D omgeving tegen elkaar, waarbij ze alleen naar links, rechts, boven en onder kunnen bewegen (side scrolling).

Spelers maken combo’s van aanvallen, verdedigen tegen klappen van de tegenstander en proberen hun speciale abilities zo goed mogelijk toe te passen. Het doel is natuurlijk simpel: het leven (Vitality) van de ander op 0 zien te krijgen.

Voor het eerst bevat een Street Fighter game met deel 5 de V-Gauge, een meter die oploopt naarmate een speler meer aangevallen wordt. Gevuld kan de speler zijn unieke V-skills toepassen voor extra sterke aanvallen. Tevens bevat Street Fighter V de Stun Meter. Deze meter (onder de Vitality bar) loopt op naarmate een speler aangevallen wordt. Hoe meer klappen iemand incasseert, des te meer ‘stunned’ ze worden. Zo wordt men gestimuleerd om agressief te spelen in Street Fighter V.

Studio en levenscyclus

Street Fighter is het geesteskind van Japanse studio Capcom. Capcom maakt in samenwerking met Dimps ook Street Fighter V. Het spel kwam in 2016 voor het eerst uit en zag in de tussentijd enkele content updates verschijnen. Onder andere een singleplay-verhaal met de naam A Shadow Falls en een viertal seizoenen. Die laatste DLC’s introduceerden per seizoen 6 nieuwe karakters in de game. En met nieuw bedoelen we zowel oude bekenden uit de serie, als ook echt nieuwe personages.

Street Fighter V Gameplay

Om een goed idee van de pas en stijl van Street Fighter V te krijgen, check je hieronder een trailer waarin een gevecht plaatsvindt. Twee Street Fighter-veteranen knokken tegen elkaar: Ryu en Chun-Li.

Populariteit

Street Fighter V is wederom een gigantisch populaire game in de toch al zo populaire franchise. Toch blijft het altijd moeilijk om zo’n klassiek genre dat al ruim 3 decennia bestaat te vertalen naar een moderne game. Desalniettemin was Street Fighter V een gigantisch verkoopsucces en belande het in de top 10 van bestverkochte games van Capcom ooit. Subsequent werden een Arcade Edition en Champion Edition uitgegeven met alle later uitgekomen karakters gratis bijgevoegd op het moment van de respectievelijke release.

eSports

Zoals ook al beschreven in onze Super Smash Bros. Melee pagina, zijn vechtgames de grondlegger van eSports. Street Fighter II wordt daarmee gezien als een van de eerste grootschalige eSports-games ooit.

Street Fighter V borduurt voort op dat gigantische succes en trekt wederom ontzettend veel bekijks. De game is na Super Smash Bros. Melee de grootste eSports vechtgame ooit. Het spel is over de hele wereld ontzettend populair. Vooral in Japan lopen een aantal gigantische spelers rond. Toch is de Amerikaanse Du Cong “NuckleDu” Dang de best verdienende speler in Street Fighter V.

Maar de eSports van Street Fighter kunnen niet besproken worden zonder ook Daigo Umehara te noemen. Deze legendarische speler uit Japan wordt gezien als de beste in de geschiedenis van de franchise. Net zo legendarisch is zijn overwinning tegen de Amerikaanse Justin Wong in wat vandaag de dag de ‘Daigo Parry’ wordt genoemd. Daigo weet met nog één pixel aan leven en op gigantische achterstand 15 klappen van Wong te blokkeren (parry) om hem vervolgens in de ultieme comeback te verslaan. De onderstaande registratie werd al bijna 2,4 miljoen keer bekeken en gaat de geschiedenis in als een van die legendarische eSports momenten.

Street Fighter V: Platform & prijs

Street Fighter V is beschikbaar voor de PC en PlayStation 4. De basisversie van Street Fighter V (dus zonder DLC’s) kost op beide platformen ongeveer €19,99. Ook kun je de game op selecte arcade kasten spelen.

DLC en Fight Money

De DLC kun je op een aantal manier krijgen. Door bijvoorbeeld de Arcade Edition of Champion Edition te kopen, krijg je de extra karakters erbij. Ook kun je de DLC los aanschaffen in de in-game winkel; beide manieren kosten natuurlijk echt geld. Tot slot verdien je in-game zogenoemd Fight Money. Hiermee kun je individuele personages kopen, alsmede cosmetics zoals nieuwe skins en decoraties voor je online profiel.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *