Super Smash Bros. Melee

Wat is Super Smash Bros. Melee?

Super Smash Bros. Melee is een klassieke brawler in de Smash Bros.-serie. In de franchise vechten allerlei karakters uit het Nintendo-universum tegen elkaar in een vecht arena. Onder andere karakters uit Mario, The Legend of Zelda, Star Fox en Pokémon komen voorbij.

In tegenstelling tot alle andere vechtgames, rekent Super Smash-serie geen damaga zoals je dat gewend bent. Spelers hebben geen health bar, maar krijgen ‘knockback’ als percentage op het scherm te zien. Dit representeert hoe hard het karakter naar achter geschoten wordt bij schade. Hoe hoger het percentage, hoe harder het karakter weg vliegt. En dat is ook precies het doel van het spel; elkaar van de map af knallen.

De omgevingen van Super Smash Bros. Melee zijn sterk gebaseerd op veel van de franchises die in de game verwerkt zijn. Omgevingen zijn bijna altijd vliegende eilanden waar spelers op moeten blijven. Elk karakter in de game heeft unieke vaardigheden en dus een eigen speelstijl. Ook de vechtstijl van de 25 speelbare karakters komen direct uit de franchises waar ze bekend om zijn. Zo heeft Pickachu (Pokémon) donder aan zijn zijde, vecht Link (Legend of Zelda) met zijn iconische zwaard en knalt Samus (Metroid Prime) met zijn handkanon vijanden weg.

Studio en levenscyclus

Super Smash Bros. Melee kwam in eerste instantie eind 2001 uit in Japan en Noord-Amerika, met een Europese release een half jaar later. Het spel is (uiteraard) uitgegeven door Nintendo en gemaakt door HAL Laboratory. Het is discutabel de game die de Nintendo GameCube tot op de dag van vandaag levend houdt.

Het is de tweede game in de Super Smash Bros.-serie en wordt veelal gezien als de beste ooit. In de jaren na Melee kwamen er nog 3 versies van de game uit; Super Smash Bros. Brawl in 2008, Super Smash Bros. For Wii U en 3DS in 2014 en meest recentelijk Super Smash Bros. Ultimate in 2018 voor de Nintendo Switch.

Super Smash Bros. Melee Gameplay

Populariteit

Zoals beschreven, was Super Smash Bros. Melee een gigantisch succes onder fans van de franchise. Het is niet gebruikelijk dat een game van bijna 20 jaar oud nog steeds relatief veel gespeeld wordt. Het werd de best verkochte game voor de GameCube. Sterker nog, op een gegeven moment had 70% van alle GameCube-eigenaren Super Smash Bros. Melee!

eSports

Vechtgames zijn de grootvader van de eSports vanwege de competitieve natuur van de games. Nog in de arcade-tijd werden toernooien onder spelers en fans van bijvoorbeeld Street Fighter georganiseerd. Super Smash Bros. Melee borduurt voor op het competitieve succes van vechtgames.

Super Smash Bros. Melee wordt gezien als de meest competitieve en beste in de franchise. Daarom werd het spel ondanks een uitgebreide singleplayer vooral een groot PvP multiplayer succes. Ondanks het feit dat de game praktisch 2 decennia oud is, worden er nog steeds grote toernooien rondom Super Smash Bros. Melee georganiseerd. De toernooien hebben niet de omvang van die van bijvoorbeeld Fortnite of League of Legends, maar zijn echt populair onder de niche fans. Er worden voor grote Super Smash Bros. Melee toernooien tienduizenden dollars aan prijzengeld weggegeven.

Jongens als Jason “Mew2King” Zimmerman, Adam “Armada” Lindgren en Juan “Hungrybox” Debiedma domineren toernooien met honderden duizenden dollars winst. Vergeet daarbij niet dat de kleine toernooien zelden meer dan een paar duizend dollar uitkeren. Ze spelen dus de hele eSports-scene van Super Smash Bros. Melee plat.

Super Smash Bros. Melee: Platform & prijs

Uiteraard wordt Super Smash Bros. Melee niet meer gemaakt maar er zijn nog meer dan genoeg kopieën beschikbaar. Via allerlei gespecialiseerde platformen kun je het spel voor tussen de €43,99 en €59,99 kopen. Je hebt dan natuurlijk ook een iconische GameCube nodig.

Foto @Nintendo

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *