Leestijd: 3 minuten

Team Fortress 2 is tot op de dag van vandaag een van de grootste paradepaardjes van Valve en daarmee van Steam. Maar de online first-person shooter is op het moment nauwelijks speelbaar. De game wordt de afgelopen weken geteisterd door zogenoemde ‘lag bots’. Publieke servers zijn daarom volgens fans nauwelijks meer te gebruiken.

Wat is een lag bot?

De Casual gamemodus van Valve’s Team Fortress 2 wordt momenteel verpest door een groot aantal cheaters. Dat blijkt onder andere uit een groot Reddit thread waar het probleem centraal staat. Lag bots zijn niets meer dan scripts waarmee een server handmatig gecrasht kan worden. Veelal wordt een dergelijke bot gebruikt in combinatie met andere cheats zoals aimbot.

In het onderstaande YouTube-filmpje wordt het probleem getest. De YouTuber start drie potjes Casual en alle drie de keren heeft een cheater een lag bot. Dergelijke spelers gebruiken dus vaak andere cheats en wanner er een vote-kick gestart wordt, laten ze de lag bot los. De server crasht vervolgens; de cheater is niet gekickt en de match is verpest.

‘Valve geeft er niks om’

Als we de bovenstaande test mogen geloven en de kans dus inderdaad ontzettend groot is dat een game verpest wordt door een lag bot, dan is dit een zeer serieus probleem. Ook veel gebruikers op Reddit noemen het een desastreus probleem, of in dit geval Lag Bot Outbreak 2020. Volgens die TF2-fan is het zo erg dat het letterlijk onmogelijk is om een normaal potje te spelen. Maar ontwikkelaar Valve zou er helemaal niets aan doen.

Dat lijkt in elk geval het sentiment van fans van de shooter. En dat is opvallend, gezien het feit dat Team Fortstress 2 na eSports-giganten CS:GO en Dota 2 Valve’s grootste game is. Cijfers van SteamCharts laten zien dat TF2 op het moment van schrijven zelfs de op 7 na meest gespeelde game is. En dat is behoorlijk bijzonder voor een shooter die al bijna 13 jaar oud is!

Wat kun je doen?

Op het moment is het dus praktisch onmogelijk om TF2 in Casual te spelen. Cheaters kunnen niet gekickt worden omdat ze dan de server laten crashen, dus je zult een potje helaas gewoon moeten verlaten als je niet met cheaters wilt spelen. Een andere optie is om de game in Competitive te spelen, of op Community servers. Hier zou het aandeel aan cheaters en lag bots relatief normaal zijn; niet overweldigend veel dus.

Maar wat je ook doet, mocht je een cheater en/of lag bot-gebruiker tegenkomen in TF2, report die speler dan altijd. Helaas is TF2 een gratis game, wat wil zeggen dat een hacker snel een nieuw account heeft aangemaakt, mocht hij verbannen worden. Hetzelfde is nu ook in Fortnite een groot probleem. Het voordeel van TF2 is wel dat het een Steam-exclusive is en het aanmaken van een nieuw Steam account is iets lastiger dan voorheen. Maar toch, het lijkt erop dat je de komende tijd maar even uit de buurt van Team Fortress 2 moet blijven.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *