Leestijd: 3 minuten

Esports wordt steeds populairder. De coronapandemie heeft deze game-industrie bepaald geen windeieren gelegd. De invloed van eSports op jongeren is groot. Het draait allang niet meer enkel om het spelen van games. Ook wordt er massaal naar wedstrijden en evenementen gekeken. Het heeft tevens geresulteerd in een verschuiving van het online gokgedrag en dat baart ouders zorgen. Maar is dit terecht?

Grote bedragen

Gokken op eSports is in principe hetzelfde als wedden op reguliere wedstrijden. Maar de regulering van deze nieuws gokindustrie staat nog niet op de rails en dat terwijl eWedders grote bedragen inzetten op de uitkomst van een eSport-wedstrijd. De risico’s en de gevolgen van gokken op eSports kunnen ouders hoofdbrekens bezorgen.

Meer kans op gokverslaving

De komende jaren zal er steeds meer geld in eSports worden gepompt en neemt de populariteit van weddenschappen alleen maart toe. Keihard bewijs bestaat nog niet, maar de kans op een groter aantal gokverslaafde gamers wordt groter als zij tegen aantrekkelijke voorwaarden flinke bedragen kunnen inzetten. Gamen was al een zorgenkindje voor ouders, maar met deze ontwikkeling is het nóg belangrijker om duidelijke gameregels te maken.

Meer informatie over eSports, verslaving in wedden? Ga naar eWedden.nl

Kloof moet kleiner

Alleen zitten ouders en kinderen vaak niet op dezelfde golflengte als het om gamen gaat. De kloof is meestal groot. Ouders kunnen zich moeilijk verplaatsen in de virtuele wereld. In hun jeugd bestond de PlayStation nog niet eens. Tegenwoordig wordt technologie alsmaar belangrijker en moeten kinderen soms hun ouders uitleggen hoe de steel precies in de vork steekt.

Negatieve sfeer

Rondom gamen en eSports heeft altijd al een negatieve sfeer gehangen. Al dan niet terecht worden vraagtekens gezet bij de gezondheidsrisico’s. De meningen hierover verschillen. Wel staat één gezondheidsrisico vast: langdurig zitten. Gamers worden wel steeds beter bewust gemaakt van de gevolgen die langdurig inactief zijn, kan hebben op de eigen gezondheid. De game-industrie probeert een gezonde levensstijl meer en meer te stimuleren.

Goed voor ontwikkeling

Het is onterecht om te stellen dat gamen alleen maar slecht is. Integendeel. Door de opkomst van eSports is gamen nog meer een sociaal netwerk geworden. Ook kan gamen positieve invloed hebben op fysieke en mentale ontwikkeling. Denk hierbij aan zaken als leren samenwerken, problemen kunnen oplossen, verbeterd reactie- en doorzettingsvermogen, (Engelse) taalvaardigheid en ruimtelijk inzicht.

Wanneer is het goed of slecht?

Ouders hoeven zich in eerste instantie niet gelijk zorgen te maken over de invloed van gamen. Eén tot drie uur per dag gamen heeft helemaal geen negatieve gevolgen. Zolang gamen voor kinderen een leuk tijdverdrijf blijft, is er ook niets aan de hand. Gamen wordt een verslaving als iemand geen controle meer heeft over hoeveel hij of zij gamet en ook blijft spelen als dat negatieve gevolgen heeft.

Meedoen met Fortnite

Uiteindelijk ligt de waarheid rondom de risico’s gamen een stuk genuanceerder. Ouders moeten vooral duidelijke afspraken maken over hoe lang hun kinderen achter het beeldscherm kruipen. Om hierover tot een compromis te komen, is het van belang dat ouders zich verdiepen in de belevingswereld van hun kroost. Eens een potje Fortnite meespelen is meteen een goede stap.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *