Leestijd: 2 minuten

Ubisoft kondigde deze week een gloednieuwe IP genaamd Tom Clancy’s XDefiant aan voor PC, Xbox One, Series X en S, PlayStation 4 en 5. De uitgever noemt het een gratis 6v6 arenashooter maar voegt daar elementen van bijvoorbeeld Overwatch en Apex Legends aan toe. De vraag is daarentegen of dat genoeg is, in een shooter-wereld die gedomineerd wordt door Call of Duty en battle royales.

Wat is Tom Clancy’s XDefiant?

XDefiant combineert een traditionele 6v6 arenashooter met unieke personages zoals in bijvoorbeeld Apex Legends. Spelers kiezen uit één van de vier klassen met elk eigen vaardigheden en perks. Hierdoor is een gewoon potje knallen als in Call of Duty niet van toepassing; spelers hebben meer dan alleen hun vuurwapens tot de beschikking. In de trailer komen cloaks, schilden, turrets en andere gadgets voorbij. De vier klassen (en bijbehorende facties) zijn:

  • Tank – Wolves (uit Ghost Recon)
  • Assault – Cleaners (uit The Division)
  • Healer – Outcast (uit The Division)
  • Support – Echelon (uit Splinter Cell)

Is het genoeg?

Nu rest nog de vraag: ‘Is dit genoeg om te concurreren met de grote jongens?’ Tom Clancy’s XDefiant voegt voor het eerst meerdere universums van Clancy-games bij elkaar. Fans van Ghost Recon, Splinter Cell en/of The Division kunnen dus wat bekende elementen tegenkomen. Aan de andere kant schreeuwt het spel vooralsnog niet echt karakter. Hoewel Ubisoft probeert om een beetje punk rock uitstraling te creëren, bekritiseren veel fans het spel op dit moment om de complete loskoppeling van waar Tom Clany’s werk om bekend staat. Namelijk gedetailleerd realisme.

Ook de gunplay lijkt op basis van de trailer een beetje basaal te zijn. Wapens schieten grofweg rechtuit, zonder een uitdagend recoilpatroon of verrassende eigenschappen. Omdat maps in 6v6-shooters doorgaans klein zijn, krijg je bij gebrek aan langere afstanden al snel dat wapens als een soort lazers vooruit schieten. Dat creëert een snelle pas die zeer doet denken aan Call of Duty. Daarover gesproken, de maker van CoD: Ghost, Mark Rubin, leidt het project.

Binnenkort komt er een PC-betaversie van Tom Clancy’s XDefiant uit voor gamers in de V.S. en Canada. Later zullen ook ander regio’s en platformen de game kunnen testen. Ubisoft belooft goed naar feedback te luisteren om de game zo door te ontwikkelen. Het is niet bekend wanneer de uiteindelijke beoogde releasedatum is.

Foto via Ubisoft

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *