Leestijd: 2 minuten

Twitch is harder gaan optreden tegen viewbots, waardoor grote streamers als FĂ©lix ‘xQc’ Lengyel en Chance ‘Sodapoppin’ Morris plotseling miljoenen volgers verliezen, zo schrijft Kotaku. Ook kleinere streamers kunnen flinke percentages van hun volgers kwijtraken, nu bot-accounts massaal verwijderd worden. Uiteindelijk geeft het Twitch en betrokken streamers wel een beter beeld van iemands populariteit, al doet het nu even pijn.

Twitch-streams lopen leeg na vietbots-aanpak

Bots die geautomatiseerd streamers volgen zijn al langer een probleem. De nep-accounts blazen statistieken kunstmatig op waardoor streamers populairder lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Bots doen doorgaans nauwelijks mee aan interactie (of spammen wat onzin) en ‘kijken’ soms zelfs niet eens streams. Hierdoor ligt het volger-aantal van getroffen streamers veel hoger, terwijl dat niet gereflecteerd wordt in de kijkcijfers.

In een Tweet maakt Twitch bekend dat ze zo’n 7,5 miljoen accounts hebben ontdekt die aan follow- en view-botting doen. Vermoedelijk worden dergelijke accounts op ten duur verbannen. Ze waarschuwen in een andere Tweet daarnaast voor een extreme leegloop de komende dagen. Streamers moeten niet schrikken als ze ineens grote hoeveelheden volgers kwijt zijn; dat waren bots.

Het overkwam onder andere xQc en Sodapoppin, die respectievelijk 2,6 en 3,2 miljoen volgers kwijtraakten binnen enkele dagen. Ook andere grote namen als Ninja, Shroud, Auronplay en Myth zouden in mindere maten getroffen zijn. Het is daarmee niet gezegd dat deze streamers zelf achter de bot-spam zaten. Sterker nog, sommige streamers proberen Twitch naar verluidt al jaren te waarschuwen voor het bot-probleem, maar kregen tot dusver geen gehoor. De kunstmatige intelligentie die Twitch gebruikt om bots op te sporen lijkt nu daarentegen langzaam maar zeker zijn werk te doen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *