Leestijd: 2 minuten

Riot Games’ Valorant is in alle facetten van het woord een mainstream kaskraker. Hoewel de game nog in (gesloten) beta is, krijgt de competitieve shooter ontzettend veel aandacht en waardering. Behalve de absurde anti-cheat, dan. De software, Vanguard genaamd, vereist wel heel veel toegang tot het systeem van een speler en het roept serieuze cybersecurity-vragen op. Nu krijgt Vanguard een nieuwe feature, maar je hebt er absoluut geen zak aan.

Valorant anti-cheat

Om te zorgen dat spelers de toekomstige gratis game Valorant niet verpesten met cheats, heeft Riot Games Vanguard ontwikkeld. Deze software moet de broncode van de game dusdanig beschermen dat cheaters geen enkele kans hebben. Geen problemen tot dusver, totdat je ziet hoe diep Vanguard gaat.

Het programma heeft namelijk kernel-level toegang tot je systeem. Dat wil zeggen dat het programma bij aspecten van je PC kan waar bijna geen enkele andere software toegang tot heeft. Sterker nog, naar verluidt is zelfs de administrator van een systeem niet zo ‘machtig’ als Vanguard. Je zult dus snappen dat sommige gebruikers vragen stellen bij de aanpak van Riot Games.

Vanguard start met Windows

Wees daarentegen gerust, kernel-level access is niet het probleem van Vanguard. Meerdere anti-cheat programma’s doen dit om cheaters tegen te gaan. Het probleem van Vanguard is dat de software altijd draait. Sterker nog, je kon de software tot gisteren niet eens uitzetten!

Riot Games heeft nu een non-oplossing geboden voor de twijfelachtige software. De anti-cheat kan nu via het taakbeheer van Windows uitgezet worden. Yup, je moet de functie ‘taak beëindigen’ van Windows zelf gebruiken om Vanguard uit te zetten. En weet je wat het leukste is? Als je Valorant wil spelen, moet je je PC vervolgens weer opnieuw opstarten om Vanguard te starten. De software zal ook voor altijd blijven opstarten met Windows.

Niets aan de hand volgens Riot Games

Riot Games zelf noemt de zorgen rondom hun anti-cheat ‘geen nieuws’ en zegt dat andere anti-cheat software dezelfde kernel-level toegang heeft. Klopt, maar die software start niet bij het opstarten van Windows. Hoe dan ook, de software is nu af te sluiten, al is dat wel erg veel gevraagd, mocht je Valorant daarna nog willen spelen.

Valorant is voorlopig nog in beta. Je hebt een uitnodiging nodig (die krijg je via Twitch-streams) om binnen te komen. Ergens deze zomer zou de game dan officieel uitkomen.

Lees ook: Zelfs Valorant wordt voor eSports gecensureerd

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *