World of Tanks

Wat is World of Tanks?

World of Tanks is een massively multiplayer online game (MMORPG) die volledig draait om gevechten met bepantserde voertuigen. In de hoofdversie van de game vechten teams van 15 spelers met tanks tegen elkaar. Afhankelijk van de game modus moet men het andere team uitschakelen of hun basis veroveren. Je krijgt één kans om te vechten maar als je opgeblazen wordt, dan is het afgelopen.

Het spel bevat rond de 200 verschillende tanks van voor de Tweede Wereldoorlog tot en met de jaren ’60. De ontwikkelaar heeft zijn best gedaan om de voertuigen zo historisch accuraat mogelijk te maken. Ook de omgevingen zijn realistisch en moeten het gevoel geven dat je in een echte tank-battle terecht bent gekomen. Per tank kun je allerlei aspecten levelen waardoor het voertuig beter wordt; zo is er naast vechten ook een diep RPG-element in de game verwerkt.

Daar horen vele verschillende facetten bij. Zo beweegt een tank bijvoorbeeld relatief langzaam, wat strategische plaatsing belangrijk maakt. Ook is bijvoorbeeld bepantsering heel belangrijk. Afhankelijk van waar een kogel (en welk soort kogel) een plek raakt, kan het projectiel afketsen of de tank doorboren. Wat er vervolgens gebeurt ligt ook weer aan de omstandigheden. Schakelt het projectiel dan de motor uit, wordt deze slechts beschadigd of komt de kogel er aan de andere kant weer uit. Dat wordt allemaal gesimuleerd.

Studio en levenscyclus

World of Tanks is gemaakt door Wit-Russische ontwikkelaar Wargaming (Minsk) en kwam in de zomer van 2012 voor het eerst uit. Sindsdien is de game naar allerlei platformen geport en zijn er al een aantal spin offs uitgekomen. Zowel World of Warships als World of Warplanes hanteren hetzelfde concept, maar dan met andere voertuigen in de hoofdrol. Die games zijn tevens uitgegeven door Wargaming, maar door andere studios gemaakt.

World of Tanks Gameplay

In de onderstaande Wold of Tanks Gameplay trailer zie je precies hoe de explosieve tank combat er in de game aan toe gaat.

Populariteit

Na de launch was World of Tanks een flink succes. Het was de eerste grote game die tankgevechten combineerde met RPG-elementen. Na een open beta in Rusland bracht de ontwikkelaar de game beperkt uit. Vooral in Rusland was de game populair maar ook de andere twee servers, Europa en Noord-Amerika, waren goed gevuld. De overvolle servers werden zelfs geregistreerd als Guiness World Record. In januari van 2011 speelden 91.311 spelers tegelijkertijd op één server wat de meeste spelers in een MMO ooit was.

eSports

Hoewel World of Tanks niet per se een competitieve game is, bestaat er toch een redelijk grote eSports-industrie rondom de game. Vooral in Oos-Europa is de game gigantisch. Bijna de volledige top 40 van best verdienende spelers komen uit landen als Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. In de hoogtijdagen, enkele jaren geleden, werden toernooien gespeeld voor honderden duizenden dollars. De afgelopen jaren is de eSports-scene redelijk beperkt voor World of Tanks.

Nederland had wel een paar grote spelers in de World of Tanks eSports. Met namen Kevin “TheDeadZone” van Huit en Niels “Creator” van Hoof verdienden enkele duizenden dollars met de game. De game is daarentegen grotendeels bedoeld als entertainment en bevat – mede door het historische, niet zozeer skill based concept – niet de beste eSports ondersteuning.

World of Tanks: Platform & prijs

World of Tanks is free-to-play voor de PC. Ook voor de PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One (genaamd World of Tanks Mercenaries) en voor iOS en Android (World of Tanks Blitz getiteld) hoef je niet te betalen. Als een van de best verdienende games van het vorige decennium (boven bijvoorbeeld World of Warcraft) berust de game daarentegen sterk op betaalde aspecten.

World of Tanks bevat een drietal ‘gratis’ valuta, Credits, Bonds en Experience. Deze kunnen gebruikt worden om voertuigen te upgraden, repareren, ammo aan te schaffen en sneller te levelen. Je verdient deze door de game te spelen; Bonds krijg je alleen bij ranked matches.

Daarnaast is er Gold, een currency die je in kleine hoeveelheden in-game kunt verdienen. Dit is ook de currency die je kunt kopen met echt geld. Gold wordt gebruikt om onder andere Premium voertuigen te kopen die je anders niet kunt krijgen. Ook wordt het gebruikt om progressie sneller te laten verlopen.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *